Pankejki - przepis podstawowy na klasyczne placki. Przy minimum tłuszczu wyjdą puszyste

Pankejki to klasyka amerykańskich śniadań. Choć słowo "pancakes" dosłownie tłumaczy się jako "naleśniki", prawda jest taka, że konsystencją bardziej przypominają nasze racuchy, a od tradycyjnych naleśników różnią się grubością. W ich przygotowaniu bardzo liczy się odpowiednia, minimalna ilość tłuszczu: to ona gwarantuje, że będą odpowiednio puszyste, miękkie i smaczne.

Pankejki (ang. pancakes) to amerykańska wersja europejskiego naleśnika z ciasta naleśnikowego, do którego dodaje się środek spulchniający. Mogą być to drożdże, soda lub proszek do pieczenia. Można podawać je na słodko (jak w proponowanym przez nas przepisie), ale również z plasterkami smażonego bekonu lub z jajkami w charakterze dodatku do dania głównego. 

Zobacz wideo Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Pankejki: przepis podstawowy na klasyczne amerykańskie placki

Składniki:

  1. mąka pszenna — 1 i 1/4 szklanki,
  2. proszek do pieczenia — półtorej łyżeczki,
  3. sól — 1/4 łyżeczki,
  4. cukier — zawartość łyżki,
  5. mleko — zawartość szklanki,
  6. jajko,
  7. masło/olej — zawartość łyżki,
  8. olej — do smażenia, ok. 2 łyżki,
  9. dodatki: syrop klonowy, dżem, owoce itp. 

Pyszne domowe pancakesPancakes - przepis na idealne śniadanie dla małych i dużych. Dodaj ten składnik, a będą puszyste

Pankejki: przepis podstawowy na śniadanie w stylu amerykańskim

Przygotowanie:

  1. W miseczce mieszamy mleko z jajkiem i łyżką roztopionego masła/oleju.
  2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier.
  3. Wszystkie składniki mieszamy na gładkie ciasto bez grudek, przykrywamy miskę (np. talerzykiem lub folia spożywczą i odstawiamy na 15 minut - godzinę).
  4. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na ciepłą patelnię nakładamy porcje ciasta np. małą łyżką wazową.
  5. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru.
  6. Pankejki podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem greckim, miodem i owocami.

kakaowe pankejkiPankejki - przepis najprostszy na świecie. Dodaj kakao i zakochaj się w tym smaku

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: