Pankejki to klasyka amerykańskich śniadań. Choć słowo "pancakes" dosłownie tłumaczy się jako "naleśniki", prawda jest taka, że konsystencją bardziej przypominają nasze racuchy, a od tradycyjnych naleśników różnią się grubością. W ich przygotowaniu bardzo liczy się odpowiednia, minimalna ilość tłuszczu: to ona gwarantuje, że będą odpowiednio puszyste, miękkie i smaczne.
Olyina V /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Pankejki (ang. pancakes) to amerykańska wersja europejskiego naleśnika z ciasta naleśnikowego, do którego dodaje się środek spulchniający. Mogą być to drożdże, soda lub proszek do pieczenia. Można podawać je na słodko (jak w proponowanym przez nas przepisie), ale również z plasterkami smażonego bekonu lub z jajkami w charakterze dodatku do dania głównego.
REKLAMA
Zobacz wideo Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku
Pankejki: przepis podstawowy na klasyczne amerykańskie placki
Składniki:
mąka pszenna — 1 i 1/4 szklanki,
proszek do pieczenia — półtorej łyżeczki,
sól — 1/4 łyżeczki,
cukier — zawartość łyżki,
mleko — zawartość szklanki,
jajko,
masło/olej — zawartość łyżki,
olej — do smażenia, ok. 2 łyżki,
dodatki: syrop klonowy, dżem, owoce itp.
Pankejki: przepis podstawowy na śniadanie w stylu amerykańskim
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy mleko z jajkiem i łyżką roztopionego masła/oleju.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier.
Wszystkie składniki mieszamy na gładkie ciasto bez grudek, przykrywamy miskę (np. talerzykiem lub folia spożywczą i odstawiamy na 15 minut - godzinę).
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na ciepłą patelnię nakładamy porcje ciasta np. małą łyżką wazową.
Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Pankejki podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem greckim, miodem i owocami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.