Babka gotowana - przepis na Wielkanoc. Dzięki tej recepturze jest delikatna i rozpływa się w ustach

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na wielkanocne wypieki, babka gotowana sprawdzi się idealnie. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu ciasto wyjedzie puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Podaj ją z dodatkiem polewy czekoladowej lub lukrem i zaskocz swoich bliskich w te święta.

Więcej przepisów na świąteczne wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Na wielkanocnym stole królują tradycyjne, domowe dania i wypieki. Obok mazurka i paschy nie może zabraknąć świątecznej babki. Ciekawą alternatywą dla klasycznej wersji jest babka gotowana, którą przygotujemy w łatwy sposób z zaledwie kilku składników. Konieczna okaże się odpowiednia forma, która uniemożliwi, przedostanie się wody do ciasta. Zastanawiasz się jak ją zrobić? Mamy sprawdzony przepis, dzięki któremu ciasto wyjdzie puszyste, delikatne i wilgotne.

Babka gotowana - w czym tkwi jej sekret? 

Przygotowanie babki gotowanej jest bardzo proste, jednak warto pamiętać o kilku wskazówkach, które zagwarantują nam udane i smaczne ciasto. Specjalna forma, która nie przepuszcza wody, umożliwi nam ugotowanie babki, dzięki czemu wyjdzie wilgotna i sprężysta. Nie musimy się obawiać, że wyjdzie sucha i zbyt krucha. Odpowiednio dobrane, świeże składniki dobrego pochodzenia zagwarantują nam delikatny i pyszny smak. Idealnym dodatkiem, który uwydatni nasz wypiek, jest polewa czekoladowa lub lukier. Tak przygotowana babka jest nie tylko smaczna, ale też spektakularnie przyozdobi stół wielkanocny.

Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa

Tradycyjna babka gotowana - prosty przepis

Składniki na ciasto:

  • 6 dużych jajek,
  • 160 g mąki tortowej,
  • 175 g mąki ziemniaczanej,
  • kostka masła (w temp. pokojowej),
  • 150 g cukru,
  • ½ opakowania proszku do pieczenia,
  • aromat migdałowy

Składniki na polewę:

  • 3/4 tabliczki mlecznej czekolady,
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki masła,
  •  łyżka śmietany 30 proc. 

Sposób przygotowania: 

Przed przygotowaniem ciasta należy nabyć specjalną formę do gotowania babki, która uniemożliwi, przedostanie się wody, do wnętrza naczynia. 

  1. Żółtka oddzielamy od białek i przekładamy do miski z masłem i cukrem. Całość ucieramy na gładką, puszystą i jasną masę.
  2. Mąki i proszek do pieczenia przesypujemy przez sito. Dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy do masy maślanej, którą cały czas ubijamy przy pomocy miksera. Dodajemy aromat migdałowy.
  3. Kolejnym krokiem jest ubijanie białek jaja, na sztywną pianę. Przekładamy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. 
  4. Powstałą masę przekładamy do specjalnej formy, szczelnie zamykamy i wkładamy do dużego garnka z zimną wodą. Ważne by forma nie wynurzała się - pomocna okaże się przykrywka garnka, którą odwracamy do góry dnem. Gotujemy przez godzinę i 15 minut. Czas odliczamy od momentu, gdy woda zawrze.
  5. Po tym czasie wyciągamy ciasto z formy i studzimy. 
  6. Przygotowujemy kąpiel wodną - w tym celu na garnek z gotującą się wodą nakładamy miskę. Do naczynia przekładamy czekoladę i czekamy, aż się rozpuści. Dodajemy masło i śmietanę. Dokładnie mieszamy najlepiej przy pomocy trzepaczki. Gdy polewa będzie kremowa, oblewamy babkę i gotowe.  

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: