Więcej przepisów na świąteczne wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Na wielkanocnym stole królują tradycyjne, domowe dania i wypieki. Obok mazurka i paschy nie może zabraknąć świątecznej babki. Ciekawą alternatywą dla klasycznej wersji jest babka gotowana, którą przygotujemy w łatwy sposób z zaledwie kilku składników. Konieczna okaże się odpowiednia forma, która uniemożliwi, przedostanie się wody do ciasta. Zastanawiasz się jak ją zrobić? Mamy sprawdzony przepis, dzięki któremu ciasto wyjdzie puszyste, delikatne i wilgotne.
Przygotowanie babki gotowanej jest bardzo proste, jednak warto pamiętać o kilku wskazówkach, które zagwarantują nam udane i smaczne ciasto. Specjalna forma, która nie przepuszcza wody, umożliwi nam ugotowanie babki, dzięki czemu wyjdzie wilgotna i sprężysta. Nie musimy się obawiać, że wyjdzie sucha i zbyt krucha. Odpowiednio dobrane, świeże składniki dobrego pochodzenia zagwarantują nam delikatny i pyszny smak. Idealnym dodatkiem, który uwydatni nasz wypiek, jest polewa czekoladowa lub lukier. Tak przygotowana babka jest nie tylko smaczna, ale też spektakularnie przyozdobi stół wielkanocny.
Składniki na ciasto:
Składniki na polewę:
Sposób przygotowania:
Przed przygotowaniem ciasta należy nabyć specjalną formę do gotowania babki, która uniemożliwi, przedostanie się wody, do wnętrza naczynia.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.