Najprostsze ciasto na naleśniki. Metoda 1:2 sprawi, że wyjdą idealne

Choć przepis na naleśniki składa się z zaledwie kilku składników, może przysporzyć trudności początkującym kucharzom. Ciasto wychodzi często za rzadkie, innym razem za gęste lub rwie się na patelni. W sytuacji, gdy mamy z naleśnikami jakiekolwiek problemy - warto skorzystać ze sprawdzonej metody 1:2. Odpowiednie proporcje mąki i mleka sprawią, że ciasto będzie idealne.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Najprostsza, ale też (naszym zdaniem) najlepsza receptura na naleśniki zawiera zaledwie trzy składniki. To mąka i mleko w proporcjach 1:2 i świeże jajka. Dla fanów puszystych placków polecamy zastąpić połowę mleka wodą gazowaną. Przyda się też szczypta soli. 

Najprostsze naleśniki. Składniki

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: 2 duże łyżki roztopionego masła.

Sposób przygotowania

1. Do dużej miski przesiej mąkę,

2. Energicznie wymieszaj mąkę z jajkami, mlekiem i szczyptą soli. Jeśli nie chcesz używać oleju - dodaj do masy także 2 łyżki roztopionego masła,

3. Porcje ciasta nabieraj łyżką wazową na rozgrzaną patelnię. Wygładź powierzchnię naleśnika łyżką i smaż obustronnie na złoty kolor,

4. Serwuj z ulubionymi dodatkami. Naleśniki z tego przepisu możesz przygotować zarówno na słodko, jak i na słono.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.