Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Najprostsza, ale też (naszym zdaniem) najlepsza receptura na naleśniki zawiera zaledwie trzy składniki. To mąka i mleko w proporcjach 1:2 i świeże jajka. Dla fanów puszystych placków polecamy zastąpić połowę mleka wodą gazowaną. Przyda się też szczypta soli.
1. Do dużej miski przesiej mąkę,
2. Energicznie wymieszaj mąkę z jajkami, mlekiem i szczyptą soli. Jeśli nie chcesz używać oleju - dodaj do masy także 2 łyżki roztopionego masła,
3. Porcje ciasta nabieraj łyżką wazową na rozgrzaną patelnię. Wygładź powierzchnię naleśnika łyżką i smaż obustronnie na złoty kolor,
4. Serwuj z ulubionymi dodatkami. Naleśniki z tego przepisu możesz przygotować zarówno na słodko, jak i na słono.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.