Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kotlet pożarski różni się od innych sposobem przygotowania mięsa. Podstawą jego smaku jest siekany delikatny drób lub drób i cielęcina, jak zakładał tradycyjny przepis. No właśnie, mięso na kotlety pożarskie musi być siekane, a nie mielone. Jeśli jednak nie masz czasu na siekanie piersi z kurczaka w kostkę 0,4 cm x 0,4 cm, z pomocą przyjdzie malakser. No i jeszcze jedno - panierka. Zrezygnuj z bułki tartej - drobne grzanki z bułki wrocławskiej zapewnią efekt wow.
Kotlet pożarski - przepis dla fanów chrupiącego kurczaka
Składniki:
- 4-5 kromek bułki wrocławskiej albo paryskiej
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 4-5 łyżek śmietanki 30 proc
- sól, pieprz, czosnek granulowany, opcjonalnie szczypta słodkiej papryki
- do smażenia: masło klarowane
Kotlet pożarski - sposób wykonania:
- Na samym początku przygotowań, przygotuj grzanki z bułki wrocławskiej. Kromki pokrój w malutkie kostki i wsyp je do miski. Dodaj odrobinę czosnku oraz słodkiej papryki i energicznie wstrząśnij, by przyprawy weszły w pieczywo. Następnie wysyp je na blaszkę wyłożoną papierem i piecz przez ok. 10 minut w temperaturze 140-150 stopni. Uważaj przy tym, by ich za bardzo nie przyrumienić.
- Kiedy grzanki się pieką, rozdrobnioną bułkę zalej mlekiem. Kiedy będzie już rozmięknięta, odciśnij ją i odłóż na bok.
- Teraz czas na mięso. Kurczaka oczyść z błonek i pokrój na kawałki. Jeśli dysponujesz czasem i ostrym nożem - posiekaj mięso na możliwe najdrobniejsze kawałki. Jeśli jednak nie - rozdrobnij je w malakserze. Jeśli jednak wybierasz tę opcję, nie dopuść, by mięso rozdrobniło się na papkę - kawałki mięsa muszą być wyczuwalne.
- Przygotowanego kurczaka przełóż do miski. Dodaj namoczoną bułkę oraz przyprawy i zacznij wyrabiać masę, dodając stopniowo śmietanę. Nie dodawaj jej całej od razu, bo masa może wyjść za luźna.
- Grzanki wyjmij z piekarnika i wysyp na talerz. Dłońmi formuj kształt kotletów i obtaczaj je w grzankach. Następnie smaż je na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła klarowanego, przez minutę, jak tylko zrobią się złote, zdejmij je z patelni.
- Ostatnim krokiem jest pieczenie. Kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanny i piecz przez 15-20 minut w 180 stopniach.
Takie kotlety są świetną opcją obiadową na spotkania rodzinne, kiedy tradycyjne kotlety już nieco się przejadły. Najlepiej smakują z ziemniaczanym purée lub w towarzystwie sosu grzybowego.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.