Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli lubisz domowe wypieki, koniecznie musisz poznać przepis na idealne kruche ciasto. To baza dla wielu słodkich deserów, ale też słonych przekąsek. Wystarczy zaledwie kilka składników, by je przygotować, jednak kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji. W naszym przepisie wyjaśniamy krok po kroku jak zrobić kruche ciasto oraz proponujemy, co do niego dodać by powstał smaczny i słodki deser.
Kruche ciasto wymaga odpowiednich składników. Nie obejdzie się bez świeżych jajek, mąki, dobrego masła i ważnego dodatku - gęstej, kwaśnej śmietany. By uzyskać perfekcyjny efekt, musimy pamiętać o tym, by produkty były zimne. Poza składnikami ważne jest też właściwe wyrabianie ciasta. Kolejną niezawodną poradą jest czas zagniatania - należy unikać zbyt długiego wyrabiania i ogrzewania dłońmi.
Ważnym etapem jest schłodzenie ciasta w lodówce. Pieczenie również wymaga szczególnej uwagi - jeśli przygotowujemy kruche ciasto bez dodatków, należy przed pieczeniem nakłuć je widelcem na całej powierzchni. Nie zapominajmy również o tym, że ciasto zawsze wkładamy do piekarnika rozgrzanego do odpowiedniej temperatury - w przeciwnym razie tłuszcz zacznie się wytapiać, a ciasto kurczyć.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przed pieczeniem dobrze jest wcześniej przygotować owoce - dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.