Kruche ciasto - przepis, który musisz znać. Pyszny efekt gwarantowany, a sekret tkwi w prostocie

Kruche ciasto jest bazą wielu słodkich i słonych wypieków. Przepisów jest dużo, jednak kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje i właściwe składniki. Sprawdź, jak przygotować idealne kruche ciasto i zaskocz swoich bliskich pysznym deserem.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli lubisz domowe wypieki, koniecznie musisz poznać przepis na idealne kruche ciasto. To baza dla wielu słodkich deserów, ale też słonych przekąsek. Wystarczy zaledwie kilka składników, by je przygotować, jednak kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji. W naszym przepisie wyjaśniamy krok po kroku jak zrobić kruche ciasto oraz proponujemy, co do niego dodać by powstał smaczny i słodki deser.

Kruche ciasto - sekret tkwi w prostocie. Zasady idealnego ciasta

Kruche ciasto wymaga odpowiednich składników. Nie obejdzie się bez świeżych jajek, mąki, dobrego masła i ważnego dodatku - gęstej, kwaśnej śmietany. By uzyskać perfekcyjny efekt, musimy pamiętać o tym, by produkty były zimne. Poza składnikami ważne jest też właściwe wyrabianie ciasta. Kolejną niezawodną poradą jest czas zagniatania - należy unikać zbyt długiego wyrabiania i ogrzewania dłońmi.

Ważnym etapem jest schłodzenie ciasta w lodówce. Pieczenie również wymaga szczególnej uwagi - jeśli przygotowujemy kruche ciasto bez dodatków, należy przed pieczeniem nakłuć je widelcem na całej powierzchni. Nie zapominajmy również o tym, że ciasto zawsze wkładamy do piekarnika rozgrzanego do odpowiedniej temperatury - w przeciwnym razie tłuszcz zacznie się wytapiać, a ciasto kurczyć. 

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą

Przepis na kruche ciasto z owocami i kruszonką

Składniki: 

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • jajko,
  • 3 żółtka,
  • szklanka cukru,
  • kostka masła,
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • owoce: truskawki, śliwki lub rabarbar

Sposób przygotowania: 

Przed pieczeniem dobrze jest wcześniej przygotować owoce - dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. 

  1. Przygotowujemy kruche ciasto - mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy jajka, masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier i śmietanę. Energicznie zagniatamy ciasto i formujemy w kulę - dzielimy na dwie części:  1/3 i 2/3.
  2. Ciasto przekładamy do foli aluminiowej i chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut. 
  3. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. 
  4. Na wierzchu układamy pokrojone owoce, a z pozostałej części ciasta tworzymy w palcach kruszonkę i obficie obsypujemy całą powierzchnię ciasta. 
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 180°C. 
  6. Po tym czasie ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.