Babka piaskowa - przepis na ciasto wielkanocne. Ten składnik sprawia, że wychodzi bardziej sypkie

Babka wielkanocna w swojej klasycznej postaci jest prosta, nieskomplikowana, lekka i puszysta. Poniższy przepis można potraktować jako bazę i modyfikować go, gdy uznamy, że ciasto jest za mało suche. To doskonała opcja na świąteczny smakołyk - także, jeśli będzie przygotowana na ostatnią chwilę.

Babka piaskowa wychodzi najbardziej sypka wtedy, gdy pszenna mąka tortowa zostaje zastąpiona skrobią ziemniaczaną. Klasyczny przepis na to ciasto wielkanocne, mogą z powodzeniem wykorzystywać osoby uczulone na gluten. Należy tylko pamiętać o tym, aby formę posypać również skrobią ziemniaczaną lub inną mąką bez zawartości glutenu. Przed przystąpieniem do pieczenia pamiętajmy, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki, ponieważ wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

Warto wspomnieć, że babka piaskowa pieczona jest bez proszku do pieczenia. Mimo to ładnie wyrasta, ponieważ najważniejsze jest, aby masło z cukrem i żółtkami były dobrze ubite; z kolei ubita piana z białek musi być sztywna.

Zobacz wideo Babka piaskowa: wersja bezglutenowa

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Babka piaskowa, czyli klasyczne wielkanocne ciasto: lista składników

  • 140 g mąki tortowej,
  • 160 g mąki ziemniaczanej,
  • 220 g cukru,
  • 250 g margaryny,
  • 5 jajek,
  • 8 g proszku do pieczenia,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 4,5 ml aromatu waniliowego.

Babka piaskowa - przepis na ciasto wielkanocne w kilku krokach

Realizując przepis, należy zwracać szczególną uwagę na skrobię ziemniaczaną, gdyż to w niej tkwi tajemnica sypkości ciasta. Im więcej skrobi, tym babka wyjdzie bardziej piaskowa i sypka.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ucieramy z cukrem.
  2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, aromat oraz roztopiona margarynę.
  3. Miksujemy składniki i wylej gładką, lśniącą masę na formę (wcześniej obsypaną bułką tartą).
  4. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.
  5. Rumianą i pachnącą babkę możemy udekorować lukrem lub inną ulubioną polewą.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA