Babka piaskowa wychodzi najbardziej sypka wtedy, gdy pszenna mąka tortowa zostaje zastąpiona skrobią ziemniaczaną. Klasyczny przepis na to ciasto wielkanocne, mogą z powodzeniem wykorzystywać osoby uczulone na gluten. Należy tylko pamiętać o tym, aby formę posypać również skrobią ziemniaczaną lub inną mąką bez zawartości glutenu. Przed przystąpieniem do pieczenia pamiętajmy, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki, ponieważ wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Warto wspomnieć, że babka piaskowa pieczona jest bez proszku do pieczenia. Mimo to ładnie wyrasta, ponieważ najważniejsze jest, aby masło z cukrem i żółtkami były dobrze ubite; z kolei ubita piana z białek musi być sztywna.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Realizując przepis, należy zwracać szczególną uwagę na skrobię ziemniaczaną, gdyż to w niej tkwi tajemnica sypkości ciasta. Im więcej skrobi, tym babka wyjdzie bardziej piaskowa i sypka.
Sposób przygotowania:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.