Kajmak - najprostszy przepis na masę do ciast wielkanocnych. Pamiętaj o czasie gotowania

Kajmak to w kuchni polskiej, bardzo słodka, gęsta, ciągliwa, twardniejąca z czasem masa. Przepis na nią jest bardzo prosty: wystarczy zagotować mleko lub śmietankę z cukrem. Inny sposób wytworzenia kajmaku to gotowanie przez 3-4 godziny puszki ze słodzonym mlekiem skondensowanym, o czym mowa tutaj. Wybrany sposób przygotowania nie wpływa na różnicę w smaku.

Aby kajmak uzyskał odpowiednią konsystencję, bardzo liczy się czas gotowania uwzględniony w przepisie: gotowany zbyt długo, staje się kruchy i zyskuje posmak spalonego karmelu. Z kolei w przypadku gotowania mleka skondensowanego, przekroczenie czasu podgrzewania sprawia, że masa ma galaretowatą konsystencję. Może to utrudniać wykorzystanie jej do pokrycia ciasta wielkanocnego. Masa kajmakowa podobna jest w smaku do popularnych cukierków krówek albo karmelu. Warto wspomnieć o tym, że pojawiła się na polskich stołach szlacheckich w XVIII wieku, za króla Stanisława Augusta. W formie takiej, jaką znamy obecnie, czyli gęstej masy o złotawo-brązowej barwie, jest znany od XIX wieku. Wtedy to znalazł zastosowanie jako wypełnienie wielkanocnych mazurków. 

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy, czyli klasyczny wielkanocny przysmak

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Sernik kamakowy na herbatnikachSernik z kajmakiem na herbatnikach. Przepis na bajeczne ciasto

Kajmak: potrzebne składniki

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • 50 g masła,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).

Masa kajmakowa nie jest trudna do przygotowania - wymaga jednak od nas trochę cierpliwości. Można ją zrobić z mleka skondensowanego, mleka w proszku albo ze zwykłego mlekaMasa kajmakowa do ciast i deserów na trzy sposoby. Jak ją przygotować?

Kajmak: przepis na masę do ciast wielkanocnych w trzech prostych krokach

  1. Na patelnię teflonową lub metalową z grubym dnem wlewamy mleko skondensowane, dodajemy masło i ekstrakt waniliowy.
  2. Mieszając, gotujemy kajmak na małym ogniu przez około 10-20 minut do momentu, aż masa osiągnie konsystencję budyniu.
  3. Gotowy kajmak możemy użyć do pokrycia wypieków wielkanocnych (i nie tylko). Oprócz mazurków mogą być to serniki, babeczki, wafelki i inne.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: