Kulebiak - przepis na ciasto drożdżowe z wytrawnym farszem. Będzie alternatywą dla pierogów

Kulebiak - przepis na pieczone drożdżowe ciasto z farszem z kapusty i grzybów to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Kulebiak świetnie smakuje zarówno podany na ciepło, jak i w formie zimnej przystawki. Wypróbuj swoją ulubioną wersję tego przysmaku.

Kulebiak to rodzaj ciasta drożdżowego z farszem z kapusty i grzybów. Ta potrawa często gości na świątecznych stołach, ale jest także dobrą alternatywą dla tradycyjnych krokietów lub pierogów. Farsz z kapusty kiszonej, którym nadziewane jest ciasto drożdżowe, świetnie podkręci smak suszonych grzybów, ale można także pokusić się o przygotowanie wersji z samej kapusty.

Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona

Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Kulebiak – przepis na ciasto drożdżowe w wytrawnej wersji

Choć przygotowanie kulebiaka jest dość czasochłonne, warto zarezerwować czas. Ciasto z farszem nie tylko świetnie zastąpi kolację, ale będzie także smaczną przekąską, którą bez problemu można zabrać ze sobą do szkoły czy pracy.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 40 g drożdży,
  • 4 łyżki masła/6 łyżek oleju,
  • 2 jaja,
  • sól,
  • cukier.

Składniki na farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • garść suszonych grzybów/5 dużych pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 szklanki ciepłej wody,
  • 5 łyżek oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, kminek.

Tak przygotujesz kulebiaka. Możesz podać go na ciepło lub jako dodatek do zup

Farsz:

Jeśli do farszu zamierzasz użyć suszonych grzybów, namocz je (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Surowe pieczarki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i poszatkuj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij cebulę, a następnie dodaj i podsmaż pieczarki. Gdy zmiękną, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Odstaw do wystudzenia.

Kapustę przełóż do miski. Delikatnie odciśnij z niej nadmiar wody i przełóż ją do dużego garnka, a następnie zalej ją ciepłą wodą. Dodaj zeszkloną cebulkę oraz pieczarki lub suszone grzyby, pokrojone w drobne kawałki. Całość gotuj pod przykrywką przez minimum półtorej godziny. Kapustę co jakiś czas przemieszaj, a gdy nieco zmięknie, dodaj przyprawy.

Ciasto:

Rozkruszone drożdże, łyżkę cukru, a także 2-3 łyżki mąki umieść w misce i zalej niewielką ilością ciepłego (nie gorącego!) mleka. Całość delikatnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Po tym czasie zaczyn powinien już zacząć ‘pracować’.

Do miski z drożdżowym zaczynem przesiej mąkę, dodaj żółtka jaj, tłuszcz (jeśli wybierzesz masło, najpierw je rozpuść i wystudź) oraz sól. Wymieszaj składniki i przez kilka minut dokładnie wyrabiaj ciasto. Gdy składniki się połączą, przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na minimum godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjmij na blat lub stolnicę. Podsyp je mąką (ciasto może się kleić), uformuj z niego kulę i dokładnie rozwałkuj. Na ciasto wyłóż przygotowany i przestudzony farsz, a następnie całość zwiń w rulon i umieść w keksówce. Wierzch ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp ziołami lub ziarnami czarnuszki. Przed włożeniem do piekarnika, możesz przytrzymać ciasto w foremce jeszcze ok. 15 minut.

Kulebiaka piecz w 180 stopniach przez 45-50 minut. Ciasto powinno się zarumienić.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA