Kulebiak to rodzaj ciasta drożdżowego z farszem z kapusty i grzybów. Ta potrawa często gości na świątecznych stołach, ale jest także dobrą alternatywą dla tradycyjnych krokietów lub pierogów. Farsz z kapusty kiszonej, którym nadziewane jest ciasto drożdżowe, świetnie podkręci smak suszonych grzybów, ale można także pokusić się o przygotowanie wersji z samej kapusty.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Choć przygotowanie kulebiaka jest dość czasochłonne, warto zarezerwować czas. Ciasto z farszem nie tylko świetnie zastąpi kolację, ale będzie także smaczną przekąską, którą bez problemu można zabrać ze sobą do szkoły czy pracy.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Farsz:
Jeśli do farszu zamierzasz użyć suszonych grzybów, namocz je (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Surowe pieczarki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i poszatkuj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij cebulę, a następnie dodaj i podsmaż pieczarki. Gdy zmiękną, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Odstaw do wystudzenia.
Kapustę przełóż do miski. Delikatnie odciśnij z niej nadmiar wody i przełóż ją do dużego garnka, a następnie zalej ją ciepłą wodą. Dodaj zeszkloną cebulkę oraz pieczarki lub suszone grzyby, pokrojone w drobne kawałki. Całość gotuj pod przykrywką przez minimum półtorej godziny. Kapustę co jakiś czas przemieszaj, a gdy nieco zmięknie, dodaj przyprawy.
Ciasto:
Rozkruszone drożdże, łyżkę cukru, a także 2-3 łyżki mąki umieść w misce i zalej niewielką ilością ciepłego (nie gorącego!) mleka. Całość delikatnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Po tym czasie zaczyn powinien już zacząć ‘pracować’.
Do miski z drożdżowym zaczynem przesiej mąkę, dodaj żółtka jaj, tłuszcz (jeśli wybierzesz masło, najpierw je rozpuść i wystudź) oraz sól. Wymieszaj składniki i przez kilka minut dokładnie wyrabiaj ciasto. Gdy składniki się połączą, przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjmij na blat lub stolnicę. Podsyp je mąką (ciasto może się kleić), uformuj z niego kulę i dokładnie rozwałkuj. Na ciasto wyłóż przygotowany i przestudzony farsz, a następnie całość zwiń w rulon i umieść w keksówce. Wierzch ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp ziołami lub ziarnami czarnuszki. Przed włożeniem do piekarnika, możesz przytrzymać ciasto w foremce jeszcze ok. 15 minut.
Kulebiaka piecz w 180 stopniach przez 45-50 minut. Ciasto powinno się zarumienić.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.