Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Boeuf Stroganow
Miłośnicy gulaszu na pewno zadowoleni z porcji strogonowa z naszego przepisu. W większości składniki są proste i niedrogie, wyjątkiem jest polędwica wołowa. Można ją zastąpić jedynie wołowym rostbefem lub ligawą, jeśli chcemy, aby smakował tak, jak należy.
Do przygotowania boeuf Strogonow potrzeba zaledwie kilku składników
Jeśli chcesz ugotować Strogonowa, to będziesz potrzebować następujących składników:
- polędwica wołowa (ew. rostbef lub ligawa) - pół kilograma,
- cebula - 1 - 2 sztuki (zależy od wielkości),
- bulion wołowy - szklanka,
- przecier pomidorowy - półtorej łyżki,
- śmietana (gęsta) - ćwierć szklanki,
- mąka - 2 łyżki,
- przyprawy: papryka w proszku (słodka lub ostra), pieprz i sól.
- pieczarki - opcjonalnie (oryginalnie nie występują w tym daniu).
Pamiętajcie, aby mięso wołowe kupować wyłącznie od zaufanych sprzedawców, zdecydowanie odradzamy kupowanie wołowiny na styropianowych tackach z marketu.
Przyrządzanie boeuf Strogonow wedle tradycyjnego przepisu składa się z kilku prostych kroków
Przedstawiamy instrukcję przygotowania słynnego gulaszu Strogonowa zgodnie z oryginalnym przepisem:
- Cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Jeśli dodajesz pieczarki to pokrój je w plastry;
- Mięso pokrój w paski długości palca (w poprzek włókien) i obtocz w mące;
- Podsmaż na maśle na dużym ogniu przez minutę, po czym wlej bulion;
- Dodaj do wywaru tartą cebulę (i ew. pieczarki). Gotuj całość przez około pięciu minut;
- Przypraw przecierem pomidorowym, papryką w proszku, solą i pieprzem;
- Gdy zacznie się gotować, dodaj śmietanę z odrobiną soli. Dokładnie wymieszaj;
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.