Sałatka na Wielkanoc, która urozmaici świąteczny obiad. Sekret tkwi w odpowiednim ułożeniu składników

Sałatka na Wielkanoc doprawiona dipem chrzanowym to świetny pomysł na danie świąteczne. Poukładane warzywa i jajka tworzą ciekawą kompozycję. Smaki szybko się ze sobą łączą i bardzo dobrze do siebie pasują. Wielkanocna sałatka będzie idealnym dodatkiem do mięs lub ryb.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka

Ze świętami Wielkiej Nocy najbardziej kojarzą się jajka i to właśnie one grają główną rolę w tym daniu. Dodatkowo wzbogacone są smakiem warzyw i sosu chrzanowego. Wszystkie te składniki tworzą idealną sałatkę na Wielkanoc. Jej ciekawy i estetyczny wygląd sprawia, że chce się jej od razu skosztować. Mało tego, świetnie uzupełni mięsny obiad. Jak ją zrobić?

Marynata do indyka. Zdjęcie ilustracyjneMarynata do piersi z indyka. Podpowiadamy, co zrobić by mięso nie było suche

Sałatka na Wielkanoc. Ze zdrowych składników stworzysz pięknie wyglądające danie

Produkty potrzebne do zrobienia sałatki to:

  • 30 g sałaty (obojętnie jakiej), możesz również użyć kapusty pekińskiej,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 250 g groszku z puszki,
  • 300 g kukurydzy z puszki,
  • 3 rzodkiewki,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 40 g pora,
  • garść rzeżuchy.

Sos chrzanowy zrobisz z:

  • 5 łyżek majonezu,
  • 2 łyżek chrzanu,
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżek soku z cytryny,
  • odrobiny soli i pieprzu.

Miodownik to warstwowe ciastoMiodownik. Przepis na ciasto z masą kajmakową. Przygotuj je na Wielkanoc

Sałatka na Wielkanoc. Pamiętaj o ułożeniu składników w odpowiedni sposób

  1. Ugotuj jajka na twardo. Obierz je i odstaw do wystygnięcia. Pokrój je w plasterki.
  2. Drobno posiekaj pora, ogórki poszatkuj, a rzodkiewki pokrój w plasterki. Wyłóż warzywa do oddzielnych miseczek. 
  3. Do wysokiej miski włóż poszarpaną lub posiekaną sałatę. 
  4. Groszek odcedź z nadmiaru wody i przykryj nim pierwszą warstwę. Na górze połóż odcedzoną kukurydzę.
  5. Ładniej wyglądające jajka poukładaj przy ściankach miski, resztę pokrój w kostkę i połóż na warzywach.
  6. Na jajka wrzuć pora. Kolejną warstwą będą ogórki kiszone. Na samej górze umieść rzodkiewki. 
  7. Wymieszaj majonez, chrzan, sok z cytryny, jogurt naturalny i przyprawy. Gotowy sos wlej równomiernie do sałatki. Całość ozdób rzeżuchą. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: