Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka
Ze świętami Wielkiej Nocy najbardziej kojarzą się jajka i to właśnie one grają główną rolę w tym daniu. Dodatkowo wzbogacone są smakiem warzyw i sosu chrzanowego. Wszystkie te składniki tworzą idealną sałatkę na Wielkanoc. Jej ciekawy i estetyczny wygląd sprawia, że chce się jej od razu skosztować. Mało tego, świetnie uzupełni mięsny obiad. Jak ją zrobić?
Sałatka na Wielkanoc. Ze zdrowych składników stworzysz pięknie wyglądające danie
Produkty potrzebne do zrobienia sałatki to:
- 30 g sałaty (obojętnie jakiej), możesz również użyć kapusty pekińskiej,
- 2 kiszone ogórki,
- 250 g groszku z puszki,
- 300 g kukurydzy z puszki,
- 3 rzodkiewki,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 40 g pora,
- garść rzeżuchy.
Sos chrzanowy zrobisz z:
- 5 łyżek majonezu,
- 2 łyżek chrzanu,
- 8 łyżek jogurtu naturalnego,
- 2 łyżek soku z cytryny,
- odrobiny soli i pieprzu.
Sałatka na Wielkanoc. Pamiętaj o ułożeniu składników w odpowiedni sposób
- Ugotuj jajka na twardo. Obierz je i odstaw do wystygnięcia. Pokrój je w plasterki.
- Drobno posiekaj pora, ogórki poszatkuj, a rzodkiewki pokrój w plasterki. Wyłóż warzywa do oddzielnych miseczek.
- Do wysokiej miski włóż poszarpaną lub posiekaną sałatę.
- Groszek odcedź z nadmiaru wody i przykryj nim pierwszą warstwę. Na górze połóż odcedzoną kukurydzę.
- Ładniej wyglądające jajka poukładaj przy ściankach miski, resztę pokrój w kostkę i połóż na warzywach.
- Na jajka wrzuć pora. Kolejną warstwą będą ogórki kiszone. Na samej górze umieść rzodkiewki.
- Wymieszaj majonez, chrzan, sok z cytryny, jogurt naturalny i przyprawy. Gotowy sos wlej równomiernie do sałatki. Całość ozdób rzeżuchą.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.