Więcej zdrowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kalarepa jest bardzo smacznym warzywem, które często jest pomijane podczas zakupów w warzywniaku. To nic innego jak odmiana kapusty, którą można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest przepis na zupę z kalarepy - rozgrzewające i pyszne danie, które jest ciekawą alternatywą dla innych zup, które często podajemy w naszych domach. Sprawdź nasz przepis i odkryj właściwości tego cudownego warzywa. Więcej sprawdzonych przepisów na dania z kalarepy znajdziesz w naszym artykule: Do czego wykorzystać kalarepę? Podpowiadamy, w których daniach sprawdzi się świetnie
Zupa z kalarepy - cenne źródło witamin i minerałów
Kalarepa dla wielu kojarzy się z niesmacznym i nieprzydatnym w kuchni warzywem. Nic bardziej mylnego! Ze względu na cenne wartości i właściwości powinniśmy po nią sięgać coraz częściej. W chrupiącym i delikatnym miąższu kalarepy znajdziemy cenne witaminy takie jak:
- witamina C - w 100 g warzywa znajdziemy dzienną dawkę tej ważnej dla organizmu witaminy,
- witaminy z grupy B - odpowiedzialne za przemianę materii oraz system nerwowy,
- witaminę E, K,
- ponadto to cenne źródło kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku
Kalarepie przypisuje się wiele właściwości takich jak:
- właściwości antynowotworowe, na które wskazuje zawartość związków siarkowych,
- właściwości grzybo i bakteriobójcze,
- korzystne działanie na wzrok,
- działania detoksykacyjne,
- pomoc w walce z anemią
Zobacz wideo Jedz kalarepę - to źródło dobra wszelkiego!
Zupa z kalarepy - przepis na szybki i zdrowy obiad
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego,
- 2 kalarepy,
- 2 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- cebula,
- 100 g zielonej fasolki,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- ¼ szklanki słodkiej śmietanki,
- ½ pęczka koperku,
- sól,
- pieprz,
- łyżeczka kurkumy
Sposób przygotowania:
- Kalarepę i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Na rozgrzaną patelnie dodajemy łyżkę masła klarowanego i warzywa. Dusimy.
- Bulion podgotowujemy, dodajemy obraną i pokrojoną marchew, ziemniaki i zieloną fasolkę. Gotujemy przez około 15 minut. Po czym dodajemy podsmażoną kalarepę i cebulę.
- Odkładamy chochle zupy z warzywami. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy śmietankę, mieszamy i dodajemy do garnka.
- Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Koperek drobno kroimy i wsypujemy do garnka.
- Zupę jest gotowa do podania.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.