Zupa z kalarepy to przepis na szybki i zdrowy obiad bogaty w witaminy - sprawdź jak ją przygotować

Szukasz pomysłu na smaczny i szybki obiad? Przygotuj zupę z kalarepy - jest nie tylko bardzo smaczna, ale i bogata w wiele cennych witamin. To ciekawa alternatywa dla klasycznego rosołu czy zupy pomidorowej. Sięgnij po wyjątkowe warzywo, jakim jest kalarepa i urozmaić dotychczasowe menu.

Więcej zdrowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kalarepa jest bardzo smacznym warzywem, które często jest pomijane podczas zakupów w warzywniaku. To nic innego jak odmiana kapusty, którą można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest przepis na zupę z kalarepy - rozgrzewające i pyszne danie, które jest ciekawą alternatywą dla innych zup, które często podajemy w naszych domach. Sprawdź nasz przepis i odkryj właściwości tego cudownego warzywa. Więcej sprawdzonych przepisów na dania z kalarepy znajdziesz w naszym artykule: Do czego wykorzystać kalarepę? Podpowiadamy, w których daniach sprawdzi się świetnie

Zupa z kalarepy - cenne źródło witamin i minerałów 

Kalarepa dla wielu kojarzy się z niesmacznym i nieprzydatnym w kuchni warzywem. Nic bardziej mylnego! Ze względu na cenne wartości i właściwości powinniśmy po nią sięgać coraz częściej. W chrupiącym i delikatnym miąższu kalarepy znajdziemy cenne witaminy takie jak: 

  • witamina C - w 100 g warzywa znajdziemy dzienną dawkę tej ważnej dla organizmu witaminy,
  • witaminy z grupy B - odpowiedzialne za przemianę materii oraz system nerwowy,
  • witaminę E, K,
  • ponadto to cenne źródło kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku

Kalarepie przypisuje się wiele właściwości takich jak:

  • właściwości antynowotworowe, na które wskazuje zawartość związków siarkowych,
  • właściwości grzybo i bakteriobójcze,
  • korzystne działanie na wzrok,
  • działania detoksykacyjne,
  • pomoc w walce z anemią 
Zobacz wideo Jedz kalarepę - to źródło dobra wszelkiego!

Zupa z kalarepy - przepis na szybki i zdrowy obiad

Składniki: 

  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 2 kalarepy,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • cebula,
  • 100 g zielonej fasolki,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki,
  • ½ pęczka koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania: 

  1. Kalarepę i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 
  2. Na rozgrzaną patelnie dodajemy łyżkę masła klarowanego i warzywa. Dusimy.
  3. Bulion podgotowujemy, dodajemy obraną i pokrojoną marchew, ziemniaki i zieloną fasolkę. Gotujemy przez około 15 minut. Po czym dodajemy podsmażoną kalarepę i cebulę. 
  4. Odkładamy chochle zupy z warzywami. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy śmietankę, mieszamy i dodajemy do garnka. 
  5. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Koperek drobno kroimy i wsypujemy do garnka. 
  6. Zupę jest gotowa do podania. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: