Gnocchi, poza swoim kształtem i nazwą sugerującą kraj pochodzenia, w gruncie rzeczy nie różnią się smakiem od klusek ziemniaczanych, jakie znamy z kuchni polskiej. Dawniej wyrabiało się je z semoliny, natomiast dziś w przepisach na gnocchi dominują ziemniaki, mąka oraz ser. Jako ciekawostkę dodajmy, że zgodnie z tradycją, niektórzy Włosi jedzą gnocchi 29. dnia każdego miesiąca. Gnocchi komponuje się smakowo z najróżniejszymi dodatkami. Można je podawać z rozmaitymi sosami, pesto, warzywami lub serami, ze szpinakiem i ricottą, z sosem pomidorowym i wieloma innymi.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.