Gnocchi, poza swoim kształtem i nazwą sugerującą kraj pochodzenia, w gruncie rzeczy nie różnią się smakiem od klusek ziemniaczanych, jakie znamy z kuchni polskiej. Dawniej wyrabiało się je z semoliny, natomiast dziś w przepisach na gnocchi dominują ziemniaki, mąka oraz ser. Jako ciekawostkę dodajmy, że zgodnie z tradycją, niektórzy Włosi jedzą gnocchi 29. dnia każdego miesiąca. Gnocchi komponuje się smakowo z najróżniejszymi dodatkami. Można je podawać z rozmaitymi sosami, pesto, warzywami lub serami, ze szpinakiem i ricottą, z sosem pomidorowym i wieloma innymi.
Zobacz wideo
Gnocchi. Przepis krok po kroku w kuchni Hapsa
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki potrzebne do tradycyjnych ziemniaczanych gnocchi
- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach,
- szklanka mąki pszennej,
- jajko.
Ziemniaczane potrawy
Gnocchi, czyli prawie jak kopytka po włosku: jak je przygotować?
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Wodę odlewamy, lekko studzimy. Jeszcze ciepłe ziemniaki obieramy, przeciskamy przez praskę i szybko łączymy z mąką i jajkiem.
- Oddzielamy porcję ciasta, wałkujemy. Odcinamy bądź odrywamy kawałki ciasta wielkości opuszki palca. Widelec odwracamy, ciasto przykładamy do widelca i dociskamy kciukiem, lekko rolując. Wówczas powstaje charakterystyczny wzór, który sprawia, że sos lepiej je oblepia.
- Gnocchi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 2 minuty od momentu ich wypłynięcia.
Gnocchi - co to za danie i jak je przyrządzić?
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc