Boczniaki to grzyby, które szturmem podbiły wegetariańską i wegańską kuchnię. Ich uniwersalny smak i mięsista konsystencja sprawiają, że dzięki przyprawom, dodatkom i odpowiedniemu sposobowi przyrządzania mogą zastąpić wiele mięsnych potraw. Z boczniaków można przygotować wegańskie flaczki, bezmięsny gulasz, a także kotlety.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Złocista panierka sprawi, że boczniaki szybko zamienią w smaczne danie. W takiej wersji można podawać je zarówno jako dodatek do ziemniaków czy frytek, jak i solo lub w towarzystwie kremowych dipów.
Składniki:
Boczniaki opłucz wodą i dokładnie wytrzyj. Natrzyj je niewielką ilością przyprawy w płynie i oprósz pieprzem.
Przygotuj dwa talarze. Na jednym rozbij i roztrzep jajka, dodając do nich odrobinę soli i pieprzu. Na kolejnym wymieszaj bułkę tartą z 5 łyżkami mąki.
Boczniaki zamocz w jajkach, a następnie obtocz w bułce tartej. Jeśli lubisz gruszą panierkę, powtórz tę czynność. Zamiast bułki tartej do przygotowania panierki świetnie nadają się płatki kukurydziane. Wystarczy tylko je rozkruszyć i otoczyć w nich zamoczone w jajku boczniaki.
Tak przygotowane grzyby połóż na rozgrzanym oleju. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe boczniaki przełóż na talerz i delikatnie odciśnij z nich nadmiar tłuszczu. Podawaj jeszcze gorące. Tak przygotowane będą świetnie smakować z sosem czosnkowym lub lekko ostrym, pomidorowym. Można także wykorzystać je jako kotlety do burgerów.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.