Oto błędy, które popełniamy przy gotowaniu zupy pomidorowej. Mają one ogromny wpływ na smak dania

Zupa pomidorowa niewątpliwie należy do ulubionych dań wielu Polaków. Pojawia się na stołach w wielu domach. Wydaje się, że jest prosta w przygotowaniu, ale łatwo popełnić kilka błędów. Co najczęściej robimy źle?

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Zupa pomidorowa to klasyk. Danie jest uwielbiane przez wiele osób. Zdarza się, że często je gotujemy i wydaje nam się, że jest bardzo proste w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego, bo okazuje się, że popełniamy kilka rażących błędów. Mają one wpływ na smak i wygląd zupy. Warto więc postępować według kluczowych zasad, dzięki którym nasza pomidorówka będzie idealna. 

JajkaOd czego zależy kolor żółtka w jajku? Wpływ ma określona grupa substancji

Błędy, które najczęściej popełniamy przy robieniu zupy pomidorowej

W kuchni często zdarzają się nam pomyłki. Niektóre z nich mają jednak ogromny wpływ na walory dania. Nie inaczej jest z pomidorówką. W tym przypadku o wpadkę nie jest trudno. Jakie błędy najczęściej popełniamy? Na liście naszych kulinarnych grzechów są:

  • nieprzesmażone pomidory,
  • gotowanie ryżu w zupie,
  • brak warzywnego wywaru,
  • zbyt mała ilość cukru,
  • używanie mało tłustej śmietany,
  • rezygnowanie z dodatków i dekoracji.

Błędy przy robieniu zupy pomidorowej. Jak nie przygotowywać warzyw i dodatków?

Mnóstwo osób zapomina o przesmażeniu pomidorów (lub koncentratu pomidorowego), a właśnie ten proces sprawia, że zyskują one bardziej intensywny smak. Ma to ogromny wpływ na całe danie. Nie będzie ono mdłe. Błędem jest również gotowanie na kostce rosołowej lub samej wodzie. Zupa pomidorowa najlepiej smakuje, gdy jej bazą jest bulion warzywny lub mięsno-warzywny. 

Niektórzy z nas lubią gotować makaron i ryż w pomidorówce. Wiedzieliście, że nie jest to prawidłowe działanie? Dodatki lepiej przygotować oddzielnie, dzięki czemu będą bardziej treściwe i smakowite.

Kotlet pożarskiKotlet pożarski - delikatny i chrupiący. Ważny jest rodzaj mięsa, ale nie tylko

Błędy przy robieniu zupy pomidorowej. Nieodpowiednie użycie przypraw i śmietany

Zdarzyło się wam, że pomidorówka się nagle zważyła? To wina mało tłustej śmietany i braku hartowania. Lepiej jest użyć tej tłustej, na przykład 36 proc., dzięki niej zupa wyjdzie idealna. Ciekawe jest również to, że... używamy za mało cukru. Wydaje się to nieco dziwne, ale ten dodatek świetnie pasuje do zupy. Sprawia on, że danie zyskuje słodko-kwaśny smak. Zazwyczaj poleca się wsypanie od 3 do 6 łyżek cukru.

Dodatki, takie jak tofu lub pierożki nie pasują do zupy? Dlaczego nie? Mogą one sprawić, że potrawa będzie miała większe walory smakowe. Mało tego, przyczynią się do tego, że będzie ona bardziej treściwa. Brak ciekawych igrendientów to kolejny błąd, który popełniamy. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: