Zupa szczawiowa to przepis na królową pośród typowo polskich zup. Najlepiej smakuje, jeśli wykorzystamy świeży szczaw (nie polecamy zbierać na łąkach, ale polecamy udać się na lokalny targ), ale jeśli nie mamy takiej możliwości, możemy wykorzystać przecier szczawiowy.
Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Nie wszyscy zdają sobie sprawę, ale szczaw oprócz tego, że doskonale smakuje, jest również bardzo zdrowy. Ma w sobie ogrom witaminy C, potasu i żelaza. Jest niskokaloryczny, ma działanie przeciwutleniające i opóźniające starzenie się organizmu. Natomiast ekstrakt ze szczawiu łagodzi kaszel i katar, pobudza trawienie oraz działa moczopędnie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę szczawiową - przepis na typowo wiosenną zupę, polecamy przeczytać do końca i zastosować wszystkie porady, a po paru chwilach na talerzach wyląduje aromatyczne pyszne danie.
Zaczynamy od przygotowania wywaru. Do garnka wkładamy pokrojone żeberka i porcje rosołowe. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy. Następnie zbieramy tzw. "szumy", zmniejszamy ogień i dodajemy włoszczyznę, cebulę, listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy całość do momentu aż warzywa będą miękkie, po czym z wywaru wyjmujemy cebulę, marchewkę i pietruszkę.
Wyjęte warzywa ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy z powrotem do zupy. W międzyczasie płuczemy szczaw, który drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do garnka z wywarem.
Następnie mąkę mieszamy z dwoma łyżkami wody i śmietaną. Stopniowo dodajemy do zupy. Całość gotujemy na małym ogniu.
Tradycyjną zupę szczawiową podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem oraz jajkiem na twardo (pokrojonym na połówki). Jest wtedy sycąca i może stanowić samodzielne danie. A dodatek szczawiu nadaje zupie wyrazistego, lekko kwaśnego smaku.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.