Pomysł na szybki obiad, który przygotujesz z resztek. Zamiast wyrzucać, zrób smaczną potrawę!

Pomysł na obiad ze składników, które zalegają w lodówce, to świetny sposób na ograniczenie wyrzucania jedzenia. Zachęcamy do wypróbowania trzech prostych przepisów, które pomogą zaoszczędzić i zadbać o środowisko.

Marnowanie i wyrzucanie żywności stało się dużym problemem. Warto więc mieć w zanadrzu kilka przepisów, które pozwolą ograniczyć takie działania. Z resztek można przygotować wyśmienite potrawy, które z pewnością zasmakują domownikom.

Zobacz wideo Rolada ziemniaczana z salami

Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl

Z makaronu zrób zapiekankę. Nie pożałujesz

Jeśli znów ugotowałeś/aś zbyt dużo makaronu, nie wyrzucaj go! Zrobisz z niego pyszną zapiekankę. Jak? Wystarczy ugotowany makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać mielone mięso, (wcześniej nieco podsmażone), cebulę, czosnek oraz passatę pomidorową wymieszaną z odrobiną śmietany. Całość już tylko wystarczy doprawić świeżymi ziołami i odrobiną soli, a także posypać startym serem. Tak przygotowane danie zapiekamy przez około 40 minut w 190 stopniach. I gotowe!

Ziemniaki zamień na kluski albo po prostu odsmaż

Ugotowane ziemniaki z łatwością zamienisz w pyszne kluski. Wystarczy, że dokładnie je ubijesz, dodasz do nich mąkę oraz jajka i zagnieciesz na elastyczne ciasto. Później wystarczy już tylko nadać kluskom pożądany kształt, ugotować i cieszyć ich smakiem.

Ziemniaki są na tyle uniwersalne, że łatwo można z nich wyczarować mnóstwo potraw. Jeśli jednak nie masz czasu na gotowanie, po prostu odsmaż je z dodatkiem cebulki i boczku. Taki sposób może nie jest najzdrowszy, ale z pewnością znajdzie wielu zwolenników.  

Z warzyw zrób bezmięsne kotlety

Ugotowane brokuły, czy kalafior warto wkomponować w warzywne kotlety. Aby to zrobić, należy rozdrobić je i dodać do nich ugotowaną kaszę jaglaną, jajko oraz ulubione przyprawy. Później trzeba tylko uformować z nich kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. Tak przygotowane można podawać z sosem koperkowym.

Mięso z rosołu przeznacz na farsz

Jeśli ugotowałaś/eś rosół i nie wiesz, co zrobić z mięsem, podpowiadamy: wykorzystaj je do przygotowania mięsnego farszu. Najprościej będzie po prostu zmielić mięso, dodając do niego odrobinę pieprzu. Taki farsz możesz wykorzystać do wypełnienia pierogów, ale świetnie będzie on smakował także jako nadzienie do krokietów, czy wytrawnych naleśników.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.