Chrupiące nuggetsy, czyli przepis na mięsną przekąskę. Będzie smaczniej i zdrowiej niż w fast foodzie

Uwielbiane zwłaszcza przez dzieci i młodzież nuggetsy z kurczaka to przepis naprawdę łatwy do wykonania w domu. Do tego zdrowszy niż wersje z barów szybkiej obsługi, bo bez nadprogramowych dodatków. Spróbujcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Oswajanie kalafiora - nuggetsy w płatkach kukurydzianych

Małe kawałeczki mięsa z kurczaka smażone w specjalnej panierce to właśnie nuggetsy. Do ich wykonania potrzeba niewielu składników, które powinny być w każdym domu. Przedstawiamy nuggetsy z przepisu tradycyjnego. Dzieci na pewno będą zachwycone.

Składniki potrzebne do przygotowania nuggetsów z przepisu tradycyjnego można znaleźć chyba w każdym domu

Do przygotowania nuggetsów potrzebujesz następujących produktów:

  • filet z kurczaka (najlepiej z piersi) - 1 - 2 średniej wielkości kawałki,
  • mąka - ok. pół szklanki,
  • mleko - niecała szklanka,
  • jajko, 
  • przyprawy - papryka słodka (i ostra, jeśli chcesz) oraz pieprz i sól,
  • panierka - płatki kukurydziane, owsiane lub sezam.

Wykonanie domowych nuggetsów z przepisu tradycyjnego opiera się na kilku czynnościach

Przyrządzenie nuggetsów wygląda następująco:

  1. Mięso oczyść z chrząstek i błon, pokrój w nieduże kawałki i posyp przyprawami;
  2. Z jajka, mleka, mąki i przypraw zrób ciasto naleśnikowe;
  3. Przygotuj panierkę - jeśli wybierasz płatki, musisz je wcześniej rozdrobnić;
  4. Obtocz w cieście kawałki mięsa, po czym obtocz w wybranej panierce;
  5. Smaż na patelni bądź piecz w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez kwadrans;

Gotowe nuggetsy podawaj z sosem i frytkami. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: