Kotlety schabowe na trzy sposoby: z piekarnika i nie tylko. Dodatki, które zmienią ich smak

Nie macie pomysłu na obiad? Kotlety schabowe sprawdzą się idealnie. Mamy dziś dla was trzy pomysły na to danie w nieco innej odsłonie. Sprawdźcie, jak zrobić schabowe inaczej.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej

Kotlety schabowe to jedno z dań, które najczęściej ląduje na polskich stołach. Dobrze usmażone kotlety, podawane tradycyjnie z ziemniakami i mizerią, to sycący i smaczny obiad. Dziś mamy dla was trzy propozycje, jak zrobić kotlety schabowe inaczej.

Schabowe maślankowe - przepis

Macie ochotę na niewielką modyfikację? Przygotujcie panierkę z wykorzystaniem maślanki. Dzięki temu będzie delikatniejsza, ale także bardziej chrupiąca.

Składniki:

  • 700 g schabu bez kości,
  • 2 szklanki maślanki,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 średnie jajka,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny lub smalec do smażenia

Jak zrobić schabowe maślankowe?

Mięso kroimy w plastry i każdy z nich rozbijamy dość cienko tłuczkiem. Każdy z nich obsypujemy wymieszanymi przyprawami: tymiankiem, czosnkiem, papryką i pieprzem. Do głębokiego talerza wbijamy dwa jajka i wlewamy maślankę, łączymy. Na drugi talerz wysypujemy mąkę, mieszamy ją z solą.

Każdy kotlet obtaczamy najpierw w mące, potem wkładamy go do maślanki z jajkiem, gdzie zostawiamy na kilka minut. W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Kotlety obtaczamy ponownie w mące, a potem smażymy na oleju z każdej strony na rumiano.

Schabowe z piekarnika w płatkach kukurydzianych - przepis

Tradycyjne schabowe smażone na tłuszczu to niezła bomba kaloryczna. Jeśli chcecie lub musicie ograniczać tłuszcz, wypróbujcie przepis na schabowe z piekarnika. Są dużo lżejsze!

Składniki:

  • 700 g schabu bez kości,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz,
  • olej do skropienia

Jak zrobić schabowe z piekarnika w płatkach kukurydzianych?

Schab kroimy w plastry, każdy z nich rozbijamy na cienki kotlet. Do głębokiego talerza wbijamy jajka, na drugi wysypujemy płatki kukurydziane, a na płaskim talerzu - mąkę pszenną. Każdy kawałek mięsa oprószamy solą i pieprzem. Następnie każdy kotlet obtaczamy w mące, potem w jajku, a na koniec w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Układamy je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety spryskujemy z wierzchu niewielką ilością oleju.

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Pieczemy kotlety przez 15 minut, następnie obracamy je, skrapiamy odrobiną oleju i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z ziemniakami i ulubionymi dodatkami.

Schabowe pod pierzynką - przepis

Sezon na wesela jeszcze się nie zaczął, ale może macie ochotę przypomnieć sobie smak jednego z najpopularniejszych dań weselnych sprzed lat? Schabowe pod pierzynką polecają się na obiad.

Składniki:

  • 700 g schabu bez kości,
  • 300 g pieczarek,
  • 150 g żółtego sera,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • keczup i majonez do posmarowania,
  • natka pietruszki do podania
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Jak zrobić schabowe pod pierzynką?

Mięso kroimy na plastry i rozbijamy je cienko tłuczkiem. Każdy kotlet obsypujemy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy kolejno w mące, w jajku, a na koniec w bułce tartej. Kotlety smażymy z obu stron na rumiano na gorącym tłuszczu.

Ser żółty i pieczarki ścieramy na tarce o największych oczkach, mieszamy z oregano. Każdy kotlet smarujemy łyżką keczupu i majonezu, posypujemy serem z pieczarkami i podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez kilka minut. Podajemy posypane siekaną natką pietruszki.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA