Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej
Kotlety schabowe to jedno z dań, które najczęściej ląduje na polskich stołach. Dobrze usmażone kotlety, podawane tradycyjnie z ziemniakami i mizerią, to sycący i smaczny obiad. Dziś mamy dla was trzy propozycje, jak zrobić kotlety schabowe inaczej.
Macie ochotę na niewielką modyfikację? Przygotujcie panierkę z wykorzystaniem maślanki. Dzięki temu będzie delikatniejsza, ale także bardziej chrupiąca.
Składniki:
Mięso kroimy w plastry i każdy z nich rozbijamy dość cienko tłuczkiem. Każdy z nich obsypujemy wymieszanymi przyprawami: tymiankiem, czosnkiem, papryką i pieprzem. Do głębokiego talerza wbijamy dwa jajka i wlewamy maślankę, łączymy. Na drugi talerz wysypujemy mąkę, mieszamy ją z solą.
Każdy kotlet obtaczamy najpierw w mące, potem wkładamy go do maślanki z jajkiem, gdzie zostawiamy na kilka minut. W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Kotlety obtaczamy ponownie w mące, a potem smażymy na oleju z każdej strony na rumiano.
Tradycyjne schabowe smażone na tłuszczu to niezła bomba kaloryczna. Jeśli chcecie lub musicie ograniczać tłuszcz, wypróbujcie przepis na schabowe z piekarnika. Są dużo lżejsze!
Składniki:
Schab kroimy w plastry, każdy z nich rozbijamy na cienki kotlet. Do głębokiego talerza wbijamy jajka, na drugi wysypujemy płatki kukurydziane, a na płaskim talerzu - mąkę pszenną. Każdy kawałek mięsa oprószamy solą i pieprzem. Następnie każdy kotlet obtaczamy w mące, potem w jajku, a na koniec w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Układamy je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety spryskujemy z wierzchu niewielką ilością oleju.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Pieczemy kotlety przez 15 minut, następnie obracamy je, skrapiamy odrobiną oleju i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z ziemniakami i ulubionymi dodatkami.
Sezon na wesela jeszcze się nie zaczął, ale może macie ochotę przypomnieć sobie smak jednego z najpopularniejszych dań weselnych sprzed lat? Schabowe pod pierzynką polecają się na obiad.
Składniki:
Mięso kroimy na plastry i rozbijamy je cienko tłuczkiem. Każdy kotlet obsypujemy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy kolejno w mące, w jajku, a na koniec w bułce tartej. Kotlety smażymy z obu stron na rumiano na gorącym tłuszczu.
Ser żółty i pieczarki ścieramy na tarce o największych oczkach, mieszamy z oregano. Każdy kotlet smarujemy łyżką keczupu i majonezu, posypujemy serem z pieczarkami i podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez kilka minut. Podajemy posypane siekaną natką pietruszki.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.