Małe serniczki w nietypowym wydaniu. Aż nie można oderwać wzroku

Szukacie pomysłów na idealny deser wielkanocny? Te serniczki skradną wasze serca. Przygotujcie uroczny i przepyszny deser według receptury amerykańskiej autorki książek kulinarnych.

Więcej pomysłów na wielkanocne desery znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Lubicie wyjątkowe desery, które nie tylko doskonale smakują, lecz także pięknie wyglądają? Małe serniczki w kształcie jajek według przepisu Samanthy Seneviratne, amerykańskiej autorki książek kulinarnych, to coś, co zachwyci wszystkich. Sprawdźcie, jak je przyrządzić.

Serniczki w kształcie jajek - przepis na piękny deser

Składniki:

  • 340 g białej czekolady,
  • 150 g kremowego serka,
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%,
  • 1 marakuja,
  • 1 łyżka dżemu morelowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Potrzebne będą także silikonowe foremki w kształcie połówek jajek. Z podanej ilości składników wyjdą 24 połówki jajek, czyli 12 serniczków.

Jak zrobić serniczki w kształcie jajek krok po kroku?

Krok 1: Przygotowujemy skorupki. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady można dodać odrobinę (1-2 kropelki) barwnika spożywczego. Silikonowe foremki w kształcie połówek jajek smarujemy dość grubą warstwą czekolady, do 3/4 wysokości foremki. Odstawiamy je w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Krok 2: Łączymy skorupki. Suchą patelnię rozgrzewamy na palniku, po chwili zdejmujemy ją i stawiamy na podstawce. Z silikonowych foremek wyjmujemy połówki jajek. Każdą połówkę przykładamy do rozgrzanej patelni na dosłownie jedną sekundę, by brzegi się nadtopiły. Następnie sklejamy połówki w całe jajeczka.

Krok 3: Przygotowujemy białe nadzienie. Do misy robota kuchennego wrzucamy kremowy serek, 1/4 szklanki cukru pudru, sok cytrynowy i ekstrakt waniliowy. Miksujemy na gładką masę. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę, następnie powoli łączymy ją z masą serową.

Zobacz wideo Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej

Krok 4: Wypełniamy jajeczka masą serową. Nakładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy do przygotowanych wcześniej skorupek (do ok. 3/4 wysokości jajeczka).

Krok 5: Z marakui wyjmujemy miąższ, następnie odcedzamy go, by pozbyć się nasion. Przekładamy do rondelka, podgrzewamy, mieszając z łyżką dżemu morelowego i łyżką masła. Studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce, by masa zgęstniała.

Krok 6: Wykańczamy jajeczka. Na białą masę wykładamy po łyżeczce "żółtka", czyli naszej konfitury z marakui. Jajeczka wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by się schłodziły. Podajemy tuż po wyjęciu z lodówki.

Źródło: food.com

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.