Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Wypróbuj te proste triki, by uchronić się przed bólem brzucha

Jajka są chętnie wykorzystywane w kuchni. To nie tylko podstawa wielu potraw, ale także dodatek do ciast i deserów. Nie zawsze jednak potrafimy ocenić, czy jajko jest świeże. To może skutkować w najlepszym wypadku nieudanym daniem, w najgorszym - niestrawnością. Warto poznać proste sposoby, dzięki którym bez problemu oszacujemy, czy jajka są świeże.

W marketach, na targach, czy u lokalnych sprzedawców - jajka można kupić niemal wszędzie. Na większości opakowań możemy znaleźć nie tylko informację o dacie przydatności do spożycia, ale również o wielkości jaj, pochodzących z danej partii. Można tam także znaleźć cyfrę od 0 do 3. To oznaczeniu sposobu chowu kur, od których pochodzi dana partia.

  • 0 - jajka z chowu ekologicznego,
  • 1 - jajka z chowu na wolnym wybiegu,
  • 2 - jajka z chowu ściółkowego,
  • 3 - jajka z chowu klatkowego.

Jak jednak oszacować, czy dane jajka są świeże? Jest kilka sposobów, dzięki którym można to sprawdzić.

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Zwróć uwagę na zapach

Brzydki zapach po rozbiciu skorupki jajka od razu powinien nas zaalarmować. Świeże jajka mają bardzo delikatny, niemal niewyczuwalny aromat. To właśnie m.in. dzięki temu są tak uniwersalne i świetnie nadają się zarówno do potraw na słodko, jak i na słono. Jeśli jajko jest nieświeże, z pewnością poczujemy to po rozbiciu skorupki. Intensywny i nieprzyjemny zapach siarkowodoru z pewnością skłoni nas do wyrzucenia danego jaja.

JajkaOd czego zależy kolor żółtka w jajku? Wpływ ma określona grupa substancji

Wielki test szklanki z wodą

Aby szybko sprawdzić, czy jajko nadaje się do spożycia, warto włożyć je do szklanki z zimną wodą. Jeśli jajko opada na dno, można śmiało używać go w kuchni - jest świeże. Jeśli jednak unosi się na powierzchni wody, nie jest już pierwszej świeżości. Wciąż nadaje się jednak do spożycia, można np. ugotować je na twardo lub wbić do ciasta.

Świeżość jaj sprawdzisz też rozbijając skorupkę

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże już po rozbiciu? Jeśli nie poczuliśmy nieprzyjemnego zapachu, ale mimo wszystko mamy wątpliwości, warto przyjrzeć się temu, jak wygląda białko. Świeże będzie bardziej zwarte, im starsze, tym natomiast bardziej lejące. Po ugotowaniu także można oszacować świeżość jaj. Jeśli po przekrojeniu żółtko znajduje się na samym środku - jajka są świeże. 

Jak długo jaja utrzymują świeżość?

Wszystko zależy od sposobu ich przechowywania. Te pozostawione  w temperaturze pokojowej utrzymują świeżość przez dwa do nawet trzech tygodni. Jeśli jednak jaja przechowujemy w lodówce, czas ich przydatności do spożycia wydłuża się do około miesiąca.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: