Uniknij błędów podczas gotowania jajka na miękko lub twardo. Sprawdź, co do tej pory robiliśmy źle

Jak ugotować jajko na twardo? Wydaje się, że wiemy, jak sprawić, by wyszło idealne - przecież (na pozór) nie ma w tym nic trudnego. Ale czy na pewno? Okazuje się, że większość źle gotuje jajka! Jakich błędów musimy unikać przy gotowaniu ich na miękko i na twardo?

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Quritto z kurczakiem

Jajka to jeden z najważniejszych symboli zbliżających się świąt Wielkiej Nocy. Już niedługo pojawią się na naszych stołach pod różnymi postaciami. Zapewne do tej pory myśleliście, że dobrze gotujecie jajka. Okazuje się, że znowu byliśmy w błędzie. Jak ugotować je, by wyszły idealnie? Podpowiemy, co zrobić i jakich błędów unikać.

Jajka na miękko - jak je gotować? Czas przygotowania zależy od kilku czynników

Jajko na miękko - wydaje się, że nie ma nic prostszego, prawda? Otóż nie prawda! Pierwszy błąd jaki popełniamy to za krótkie gotowanie. Tymczasem okazuje się, że jeśli wkładamy jajka do zimnej wody, czas liczymy dopiero od zagotowania. Liczba minut, które potrzebujemy do przygotowania idealnego jajka na miękko, zależy od:

  • rodzaju kuchenki - modele indukcyjne potrzebują ich więcej niż gazowe,
  • wielkości jajek - mniejsze gotują się o 30 sekund krócej.

Przyjęło się, że czas gotowania jajek na miękko wynosi w granicach od 2 do 6 minut. Wtedy białko ma okazję się ściąć, a żółtko cały czas zostaje płynne. Pamiętajmy o tym, by od razu przelać jajo zimną wodą, by nie ugotowało się na twardo. 

Jest jeszcze jeden sposób na przygotowanie tego dania - mało znany, ale taki, który sprawia, że jajko zawsze wychodzi idealne. Wystarczy jako w temperaturze pokojowej delikatnie włożyć do wrzącej wody i przykryć garnek pokrywką. Po minucie wyłączamy palnik i czekamy jeszcze 6 minut, cały czas trzymając jajko pod przykryciem. 

Jajka na twardo - jak je gotować? Pamiętajmy o tym, by nie wyszło zbyt długo

Skoro źle gotowaliśmy jajka na miękko, to co w przypadku tych na twardo? Wszystko zależy od wielkości produktu i od kuchenki, na jakiej będą gotowane. Średnie jajka potrzebują około 8-9 minut, by idealnie się ścięły. Większe będą gotowały się nieco dłużej.

Tak samo, jak w przypadku jajka gotowanego na miękko, tak i tu, przy wersji na twardo, najpierw wkładamy składnik do zimnej wody. Czas liczymy od momentu wrzenia. Zbyt długa obróbka termiczna sprawi, że wokół żółtka zacznie wytwarzać się zielona obwódka.

Jakie problemy napotykamy przy gotowaniu jajek?

Do najczęściej pojawiających się trudności należy pękanie jajek. Można temu zapobiec przez odpowiednie ich ułożenie w garnku oraz nakłucie ich szerszego końca. Pomocne jest również wsypanie soli lub wlanie octu. Pamiętajmy również o tym, by jajka wkładane do wody nie był zbyt zimne. Szczególnie ważne jest to w przypadku, gdy wkładamy je do wrzątku. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: