Żeberka pieczone w ten sposób będą chlubą każdego. Kapusta jest niezbędna, ale ważne jest coś jeszcze

Żeberka pieczone to zdecydowanie coś, co Polacy kochają. Delikatne, aromatyczne mięso łatwo odchodzące od kostek... można się rozmarzyć. Przepis na żeberka pieczone na kapuście zapewne wielu z was zna, ale dziś zdradzimy sposób, który sprawi, że będą po prostu obłędne. Wystarczy jedna czynność, a każdy kucharz będzie dumny z efektu.

Więcej przepisów na dania z wieprzowiny znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Żeberka pieczone na kapuście to danie bardzo uniwersalne - świetnie sprawdzą się na świąteczny obiad, ale także jako poczęstunek podczas spotkań w gronie przyjaciół. Jednak, by żeberka były idealne, nie wystarczy położyć ich na kapustę i włożyć do piekarnika. Sekretem ich delikatnego i soczystego smaku jest wcześniejsze podsmażenie - bardzo krótko, z każdej strony na mocnym ogniu. No i oczywiście należy wcześniej żeberka natrzeć - czym lubisz, poniżej zdradzimy, jakie przyprawy sprawdzą się najlepiej.

Żeberka pieczone na kapuście - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • ok. 1,2 kg kapusty kiszonej
  • 200 g parzonego boczku
  • garść suszonych grzybków
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka musztardy
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, kminek, cukier, szczypta papryki wędzonej
  • opcjonalnie: kilka małych suszonych śliwek

Żeberka pieczone - sposób wykonania

  1. Żeberka podziel na kawałki i przełóż do miski. Następnie dopraw je solą, szczyptą pieprzu, odrobiną papryki wędzonej i majeranku. Dodaj pół łyżki musztardy i dokładnie wmasuj marynatę w mięso i odstaw na 15 minut do lodówki.
  2. Na dużej patelni porządnie rozgrzej olej lub słuszną łyżkę smalcu. Następnie obsmaż chwilę kawałki żeberek z każdej strony. Minuta powinna wystarczyć, by włókna mięsa się zamkną. Obsmażone żeberka przełóż na bok.
  3. Z boczku odkrój skórę i mięso pokrój w kostkę. Cebulę także pokrój w kostkę a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni, gdzie smażyły się żeberka, wrzuć boczek i  przez chwilę go wytapiaj. Kiedy mięso już ładnie się zrumieni, dodaj cebulę. Podsmażaj ją chwilę, a kiedy się zeszkli, dodaj czosnek. Smaż jeszcze przez minutę.
  4. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i przełóż ją na patelnię z boczkiem i cebulą. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego, kilka laurowych listków, płaską łyżeczkę kminku oraz szczyptę cukru (ten dodatek nie jest konieczny). Suszone grzybki skrusz w dłoniach i dodaj do kapusty. Jeśli używasz suszonych śliwek, także dodaj je na patelnię, ale wcześniej pokrój na kawałki. Smaż chwilę na średnim ogniu, co chwilę mieszając. Po ok. 10 minutach całą zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanny.
  5. Żeberka ułóż na kapuście i lekko je w nią wtul, by były nią dokładnie otulone. Następnie przykryj naczynie przykrywką i piecz przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Takie żeberka to niebo w gębie. Jeśli szukasz pomysłu na świąteczny obiad, żeberka pieczone na kapuście sprawdzą się idealnie. Przygotuj się na słowa uznania i liczne pochwały od swoich gości. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.