Szaszłyki z drobiu i wieprzowiny z warzywami. Mamy sprawdzone przepisy na majówkę

Szaszłyki na grilla to prosty patent na szybką przekąskę. Zastanawiasz się, jak dobrać składniki i jak przyprawić mięso? Sprawdź, co warto wiedzieć na temat szaszłyków.

Jak zrobić szaszłyki na grilla? - liczy się produkt 

Zaproszeni goście mogą skomponować samodzielnie szaszłyki lub wybrać gotowe propozycje szefa kuchni. Zastanawiasz się, jak zrobić szaszłyki na grilla? Na początku zawsze zaczynamy od świeżych produktów. Bez względu na to, jak będzie wyglądał ostateczny wybór i jakie mięso na szaszłyki na grilla wyląduje w koszyku, zawsze warto sprawdzić termin ważności. Co zrobić, gdy nie ma etykiety? Jak test świeżości wygląda w praktyce? Wyjaśniamy. 

Jakie mięso na szaszłyki z grilla - jak rozpoznać świeży produkt? 

Świeże mięso charakteryzuje się zwartą, elastyczną konsystencją, aby to sprawdzić, wystarczy nacisnąć wybrany fragment palcem lub poprosić o to sprzedawcę. Naciśnięty fragment powinien wrócić na swoje miejsce. Dodatkowo wokół wybranego kawałka mięsa powinno być sucho, mętna woda informuje o rozkładzie białka. W Twojej kuchni jest już świeży produkt i teraz zastanawiasz się, jak zrobić szaszłyki na grilla? A może masz już konkretne założenia na majówkę i szukasz przepisów pod wieprzowinę lub kurczaka? Odpowiedzi na pytania: 

  • Jak zrobić szaszłyki drobiowe na grilla?
  • Jak zrobić szaszłyki wieprzowe na grilla?

Znajdziesz w dalszej części artykułu. 

Jak zrobić szaszłyki drobiowe na grilla - lekki przepis 

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami to delikatna propozycja dla tych, którzy nie lubią czerwonego mięsa. Kurczak pasuje do wszystkiego, a odpowiednia marynata sprawi, że wychodząc goście, poproszą właśnie o ten przepis:

Bazowa lista składników: 

  • filet z kurczaka - 300 g, 
  • cebula - 1 sztuka,
  • cukinia - 1 mała sztuka, 
  • zielona i żółta papryka - kilka kawałków, 
  • bakłażan - połówka, 

Lista składników na marynatę: 

  • piwo - 3/4 szklanki,
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • pieprz oregano,
  • mięta,
  • przyprawa grillowa,
  • lubczyk

Jak zrobić szaszłyki na grilla na bazie kurczaka: Etap 1 - przygotowanie mięsa 

Na początek kurczaka należy oczyścić, następnie dokładnie umyć pod zimną wodą. Następnie osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić w kostkę. 

Jak przyprawić szaszłyki na grilla z kurczaka: Etap 2 - przygotowanie marynaty 

  • Zaczynamy od szatkowania ziół, do których dodajemy niewielką ilość piwa. 
  • W kolejnym kroku należy wymieszać wszystkie składniki na marynatę, którą następnie zalewamy mięso.
  • Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy do lodówki na godzinę. 

Jak się robi szaszłyki na grilla: Etap 3 - nadziewanie i grillowanie 

Jak się robi szaszłyki na grilla? Na patyczek do szaszłyków nadziewamy na przemian kurczaka z warzywami. Gotowe szaszłyki grillujemy na tacce na średnio rozgrzanym ruszcie. Czy jest to czasochłonny proces? Po około 30 minutach szaszłyki powinny być już gotowe, ale warto podkreślić, że w tym czasie grilla nie można zostawić bez opieki. Spalone szaszłyki trzeba będzie wyrzucić. 

Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru

Jak zrobić szaszłyki wieprzowe na grilla - przepis na mięsną ucztę z pieczarkami 

Miłośników konkretnych smaków z pewnością zainteresuje przepis na bazie mięsa mielonego. Poniżej znajdziesz konkretne wskazówki na temat tego, jak przygotować mięso i jak przyprawić szaszłyki na grilla na bazie wieprzowiny. 

Co na szaszłyki z grilla - lista składników 

Zanim przejdziemy do przygotowań, najpierw trzeba będzie udać się na majówkowe zakupy. Co na szaszłyki z grilla oprócz mięsa mielonego? Poniżej prezentujemy pełną listę składników. 

  • mięso mielone - pół kilograma, 
  • pieczarki - kilka sztuk, 
  • ser na grilla
  • bułka tarta - 3 łyżki,
  • miód - 1 łyżeczka, 
  • cynamon - 1 mała łyżeczka, 
  • jajko - 1 sztuka,
  • czosnek - 3 ząbki, 
  • kminek - pół łyżeczki,
  • kurkuma - 1 mała łyżeczka,  
  • sól i pieprz

Jak zrobić szaszłyki na grilla z pieczarkami i mięsem mielonym? 

  • Mięso przekładamy do miski, następnie należy dodać czosnek, który wcześniej przeciskamy przez praskę. W kolejnym kroku dodajemy przyprawy, bułkę tartą oraz miód. Wszystkie składniki mieszamy. 
  • Przygotowane mięso nakładamy na patyki, oblepiając patyk z każdej strony, tak aby mięso było dookoła. 
  • Szaszłyki należy upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut. To najprostszy sposób, ale z powodzeniem można je też upiec na grillu, obracając z każdej strony. 
  • Na tacce grillujemy pieczarki polane oliwą z czosnkiem, można też dodać ser grillowy, który należy zdjąć z rusztu chwilę przed pieczarkami. 

Zobacz też: Sałatka do grilla - banalne przepisy na majówkę, które przygotujesz w kilka chwil bez większego wysiłku

Więcej o:
Copyright © Agora SA