• Link został skopiowany

Kody i symbole na skorupkach jajek. Co właściwie oznaczają? Czym kierować się przy wyborze?

Jajko to podstawowy dodatek prawie do wszystkich potraw. Serwujemy jako przystawkę, a nawet jako danie główne. Idealnie sprawdzają się jako omlet na śniadanie, czy jajecznica na kolację. Jednak czy wiesz, co oznaczają popularne kody i symbole umieszczane na skorupkach jajek? Jak kupować te najlepsze?
Jajka
fot. Detmold/pixabay

Z kodu umieszczonego na skorupce jajka dowiemy się bardzo wiele, przede wszystkim tego, z jakiej hodowli pochodzi kura, jak była karmiona i gdzie przetrzymywana. Znajomość tych kwestii pozwoli nam ocenić, jakiej kondycji będzie dane jajko. Chodzi tu przecież nie tylko o smak i wygląd, ale też o nasze zdrowie.

Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Szczęśliwa kura znosi dobre jajka

Najlepsze jajka pochodzą od szczęśliwych i zadowolonych kur, czyli takich z chowu ekologicznego, oznaczamy je symbolem "0". Jest to kod, który mówi o tym, jak karmiona i traktowana była kura, która znosiła jajka. W tej klasyfikacji mowa tu o kurach, które chodziły sobie wolno po zagrodzie, grzebały w ziemi w poszukiwaniu robaków i larw, dziobały trawę i jadły zboże oraz paszę bez antybiotyków i wspomagaczy. Przeciwieństwem są tu jajka oznaczone symbolem "3", czyli pochodzą one od kur, które nigdy nie zobaczyły słońca i zielonej trawy. Całe życie spędziły zamknięte w klatce, "produkując" jajka. Były karmione paszą, która sztucznie wspomagała jedynie znoszenie jajek pomijając pozostałe rzeczy. Co gorsze, kurom hodowanym w klatkach odcinane są często dziób i nóżki w celu zwiększenia wydajności zwierzęcia, bez dbania o jego dobro. Są to oczywiście jajka najtańsze.

Pełna klasyfikacja pochodzenia jaj przedstawia się następująco:

  • 0 - jajka z produkcji ekologicznej;
  • 1 - jajka od kur, które mają wolny wybieg, mogą wychodzić z kurnika na zewnątrz;
  • 2 - jajka z chowu ściółkowego, nie wychodzą na zewnątrz, ale mogą poruszać się wolno po kurniku;
  • 3 - jajka z chowu klatkowego, czyli od kur, które całe życie spędziły zamknięte w klatce.

Inne kody umieszczane na skorupkach jajek dają nam następujące informacje:

  • PL - oznaczenie kraju pochodzenia jaj (PL, czyli Polska),
  • YY - kod województwa,
  • ZZ - kod powiatu,
  • QQ - kod działalności farmy,
  • VV - kod hodowcy.

Czego możemy dowiedzieć się z kodu umieszczonego na jajkach z powyższej informacji? Dla przykładu, dane jajko zniosła kura, która żyje zamknięta w klatce (3), w Polsce (PL), w województwie mazowieckim (14), w powiecie płockim (19). Oznaczenia województw i powiatów można znaleźć na stronie Głównego Urzędu Statystycznego, a szczegółowe informacje odnośnie producentów jajek na stronie Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Małe, duże, czy średnie? Jak określić wielkość jajka?

Producenci jajek zobowiązani są również do tego, aby oznaczyć wielkość jajek. Symbole są uniwersalne i łatwe do zidentyfikowania, przedstawiają się następująco:

  • S - to małe jajka, które ważą mniej niż 53 gramy.
  • M - jajka średniej wielkości, ważące od 53 do 63 gramów.
  • L - to oznaczenie dużych jaj o wadze od 63 do 73 gramów.
  • XL - oznacza bardzo duże jajka, które ważą ponad 73 gramy.

Natomiast jeśli kupujemy jajka na targu, od lokalnego dostawcy - nie musi on oznaczać jajek, ponieważ wykorzystuje je na własny użytek i sprzedaje na okolicznych rynkach i bazarach. Wysoce prawdopodobne będzie wtedy to, że mimo braku oznaczeń - są to jajka z hodowli ekologicznej, czyli takiej, gdzie kury chodziły sobie wolno po zagrodzie.  

Klasa jajek, czyli od handlu detalicznego po przemysłowy

Na opakowaniu jajek powinna znaleźć się również informacja o klasie produktu. Jest ona oznaczana symbolem literowym: A, B, lub C.  

Do klasy A zalicza się jajka świeże, które mają czystą i ładną skorupkę, bez uszkodzeń. Co ważne, pakowane są stosunkowo szybko, bo nie później niż 10 dni od zniesienia. Ten typ jajek rzadko spotkamy w popularnych marketach, częściej w sklepach ekologicznych.

Do klasy B i C zalicza się jajka, które uznawana są za gorsze jakościowo, jednak nadal zdatne do spożycia, nie musimy ich się bać. Litera B oznacza produkt drugiej klasy. Grupa C – to trzecia klasa, czyli jajka przemysłowe. Są najbardziej popularne i najczęściej spotykane w sklepach.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: