Sernik z rosą - przepis który zachwyca wyglądem i smakiem. Jeden słodki dodatek jest tu niezbędny

Sernik to pyszne i wyjątkowe ciasto, które ma wiele odsłon. Dzięki odpowiednim składnikom i słodkim dodatkom smakują wyśmienicie. Przepis na sernik z rosą zachwyca smakiem i wyglądem - sprawdzi się na wyjątkowe okazje czy święta. Sprawdź sekret idealnego smaku i przygotuj uroczy dodatek - słodką rosę, która przyozdobi ciasto.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli szukasz przepisu na spektakularne ciasto, które zachwyci smakiem i wyglądem, sernik z rosą jest idealną propozycją. Przygotowanie nie jest trudne, a efekt gwarantowany! Sprawdź listę składników i sekret słodkiej rosy i zaskocz gości w nadchodzące święta wielkanocne.

Sernik z rosą - jak go przygotować? 

Niezbędnym składnikiem w przygotowaniu sernika jest oczywiście twaróg. Najlepiej sięgnąć po dobrej jakości tłusty ser - świeży produkt zagwarantuje nam wyjątkowy smak. Nie można zapomnieć o odpowiedniej konsystencji twarogu, który powinien być dobrze zmielony. W sklepach znajdziemy specjalne wiaderka z produktem, które sprawdzą się idealnie. Ważny jest również odpowiedni spód sernika- idealnie sprawdzi się półkruche ciasto. Wierzch pokryty jest puszystą bezową pianką, która nadaje lekkości. Wisienką na torcie okazuje się słodka rosa, czyli nic innego jak kropelki skarmelizowanego cukru. Tak przygotowane ciasto podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy!

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Sernik z rosą - przepis na spektakularne ciasto

Składniki na spód ciasta: 

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g zimnego masła,
  • jajko,
  • 2 żółtka,
  • 100 g cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu,
  • szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 125 ml oleju,
  • 250 ml mleka

Składniki na piankę bezową:

  • 6 białek,
  • 200 g drobnego cukru

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowujemy spód ciasta - wszystkie składniki łączymy i energicznie zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem formy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180ºC. 
  2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. W dużej misce łączymy twaróg, jajka, żółtka i cukier. Całość dokładnie miksujemy, a w trakcie dodajemy stopniowo dwa budynie a na końcu olej i mleko. Masa powinna być kremowa - przekładmy ją na spód i ponownie wstawiamy do piekarnika na 45 minut. 
  3. Ostatnim etapem jest bezowa pianka - przed końcem pieczenia ciasta ubijamy białka z dodatkiem soli i cukru na sztywną pianę. Przekładamy na ciasto i ponownie wstawiamy do piekarnika - jednak zmniejszamy temperaturę do 150ºC na 15 minut. 
  4. Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia - w tym czasie na wierzchu ciasta  pojawią się kropelki rosy (skarmelizowany cukier).

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA