Barszcz biały a żurek. Różnice, które powinien znać każdy, kto uważa, że zna się na gotowaniu

Barszcz biały i żurek - niby dwie podobne zupy, a jednak przepisy zdecydowanie się różnią. Obie są na zakwasie, obie obowiązkowo podawane z kiełbaską i obie najlepiej smakują na Wielkanoc. Ale musisz wiedzieć zdecydowanie więcej, by nazywać siebie ekspertem od polskiej kuchni.

Więcej kulinarnych ciekawostek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Wiele osób błędnie uważa, że barszcz biały i żurek to jedna i ta sama zupa, ale inaczej nazywana w poszczególnych regionach Polski. Otóż nie. To dwie zupełnie inne zupy, chociaż gotowane w podobny sposób. Co zatem odróżnia barszcz biały od żurku? Podstawowy składnik, ale nie tylko. 

Zbyt mało tłusta śmietana - to błąd, który popełniamyOto błędy, które popełniamy przy gotowaniu zupy pomidorowej

Różnica pierwsza - zakwas

Zarówno barszcz, jak i żurek robi się na zakwasie - to oczywiste. Nie jest to jednak taki sam zakwas. Do żurku dodaje się cięższy, bardziej intensywny z mąki żytniej pełnoziarnistej, który daje mocny, kwasowy smak. Do barszczu białego z kolei dodaje się zakwas z mąki pszennej - jest nieco łagodniejszy, a jego przepis często wzbogacony jest o dodatek majeranku. Oryginalna receptura na zakwas na żur nie posiada tego składnika. W niektórych regionach można spotkać się z barszczem wzbogaconym o sok z kiszonych ogórków, natomiast w przypadku żurku kwaśny smak zapewnia zawsze zakwas.

Wywar - mięsny czy warzywny?

O ile w przypadku obu zup w smaku pierwsze skrzypce gra właśnie zakwas, o tyle skrzypce wspierające gra wywar. Żurek tradycyjnie gotuje się na wędzonce oraz białej kiełbasie. Nieczęsto zdarza się żurek na wywarze warzywnym, chociaż dodatek warzyw, na przykład ziemniaków, do wywaru nie jest błędem. Do żurku często dodaje się suszone grzyby - ten dodatek nadaje wywarowi głębokiego, staropolskiego smaku. Z kolei barszcz biały często przygotowywany jest na bulionie z dodatkiem warzyw, jednak z reguły nie używa się wędzonki. Zamiast tego barszcz biały powstaje z wywaru na kiełbasie, najczęściej białej lub na żeberkach, które później spełniają funkcję smacznej wkładki.

Co z tą śmietaną?

To kolejna różnica między tymi zupami. Otóż żurku nie zaprawia się śmietaną. W tradycyjnej recepturze nie ma mowy o dodatku śmietany, żurek ma być kwaśny, śmietana niepotrzebnie złagodziłaby smak. W barszczu białym natomiast śmietana jest. Stąd różnica w kolorach potraw - żurek jest ciemny, szary i zawiesisty, a barszcz, jak sama nazwa wskazuje, biały i bardziej kremowy.

Kotlet schabowyKotlety schabowe na trzy sposoby: z piekarnika i nie tylko. Jak zrobić?

Obie te zupy podaje się z jajkami na twardo, niekiedy z dodatkiem tłuczonych ziemniaków z okrasą (chociaż tak podaje się częściej barszcz biały). Obie są intensywne i pięknie wyglądają podane w chlebie. No i oczywiście obie można wzbogacić dodatkiem tartego chrzanu. Jeśli zapamiętasz podobieństwa i przede wszystkim różnice, już nigdy nie powiesz na żurek barszcz biały, a na barszcz - żurek.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: