Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Święta wielkanocne są obchodzone w wielu krajach, jednak tradycje i zwyczaje wszędzie są inne. Potrawy i wypieki przygotowywane w tym czasie także różnią się od siebie. Ukraińskie święta nieco przypominają te polskie, jest jednak kilka znaczących różnic.
Kościół prawosławny a katolicki. Jakie są różnice? Kiedy wypada Wielkanoc?
Wielkanoc w Ukrainie - zwyczaje i tradycje
Pierwszą świąteczną różnicą między Polską a Ukrainą jest data obchodzenia świąt. W tym roku, u nas święta przypadają 17-18 kwietnia, natomiast w Ukrainie 24-25 kwietnia. Różnica między świętami może wynosić nawet 5 tygodni.
Wyznawcy prawosławia i katolicy obrządku wschodniego mają kilka określeń na Wielkanoc. Nazywają ją Paschą, Zmartwychwstaniem Chrystusowym i Zmartwychwstaniem Pańskim. 40 dni przed Wielkanocą rozpoczyna się post - czas pokuty przygotowujący do świętowania zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. W jego trakcie niewskazane jest jedzenie mięsa, picie alkoholu, muzyka i świętowanie. Pozostałe święta różnią się nazwami, ale obchodzone są w podobny sposób, np. Niedziela Palmowa obchodzona jest jako Wierzbowa Niedziela. Elementem, który wygląda wręcz identycznie, jest święconka, która zawiera te same produkty takie jak: jajka, ser, wędlina, masło, chrzan i sól. Pisanki są przygotowywane w ten sam sposób jak w Polsce.
Zobacz wideo
Jak ograniczyć marnowanie jedzenia w święta? Ekspertka wyjaśnia
Wielkanocne przepisy przygotowywane w Ukrainie
Najpopularniejsze potrawy wielkanocne w Ukrainie to wysokie babki drożdżowe, czyli kulicza, kulebiaki z nadzieniem z grzybów i kapusty, barszcz ukraiński i pierogi. Na wielkanocnym stole nie może też zabraknąć wędzonego mięsa, wędliny i kiełbasy. Słodkim, tradycyjnym wypiekiem jest serowa pascha - deser przygotowany z twarogu, żółtek i masła. Podczas Wielkanocy w ukraińskich domach odnajdziemy też tradycyjnie pokarmy z koszyczka, ale również ciasta i ciasteczka, sałatkę Olivier, sękacz, pierogi, bliny ukraińskie oraz inne tradycyjne dania.
Przepis na tradycyjną, ukraińską babkę wielkanocną - kulicza
Składniki:
- 10 g suchych drożdży,
- 1 kg mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka,
- 6 jajek,
- 200 g cukru,
- 250 g masła,
- 300 g bakalii,
- 80 ml rumu,
- cukier waniliowy,
- sól
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuszczamy w mleku i mieszamy z 0,5 kg mąki. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
- Do masy dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy i dodajemy drugą połowę mąki. Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
- W rumie moczymy orzechy i dodajemy do ciasta.
- Formę smarujemy tłuszczem i wypełniamy ciastem. Babę pieczemy około 10 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 190ºC i pieczemy kolejne 25 minut.
- Ciasto podajemy udekorowane lukrem.
Barszcz urkaiński - tradycyjne danie na każdą okazję
Składniki:
- 2 l bulionu,
- 2 łyżki masła,
- cebula,
- marchewka,
- pietruszka,
- pomidor,
- kawałek selera,
- 2 czerwone buraki,
- kawałek kapusty włoskiej,
- puszka białej fasoli,
- ząbek czosnku,
- listki laurowe,
- ziele angielskie,
- łyżeczka pieprzu ziołowego,
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Obieramy warzywa. W dużym garnku smażymy na maśle pokrojoną cebulę, startą marchew, pietruszkę i seler. Co jakiś czas mieszamy.
- Buraki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do garnka z warzywami. Całość zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy.
- Do zupy dodajemy poszatkowaną kapustę, fasolkę wraz z zalewą z puszki, obrany ząbek czosnku i przyprawy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Gdy zupa się zagotuje, zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 30 minut.
- Dodajemy obranego pomidora pokrojonego w kosteczkę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na koniec wciskamy odrobinę soku z cytryny.
- Barszcz ukraiński podajemy gorącą z dodatkiem śmietany i koperkiem.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc