Wielkanoc po ukraińsku - przepisy i tradycje naszych wschodnich sąsiadów. Jak zrobić tradycyjne dania?

Wielkanoc w Ukrainie wypada w innym czasie niż w Polsce, jednak jest celebrowana podobnie, jak w naszym kraju. Poszczególne zwyczaje i niektóre dania znacznie różnią się od tych, które znamy, ale są równie ciekawe i pyszne! Sprawdź, jak je przygotować i jakie produkty okażą się niezbędne.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Święta wielkanocne są obchodzone w wielu krajach, jednak tradycje i zwyczaje wszędzie są inne. Potrawy i wypieki przygotowywane w tym czasie także różnią się od siebie. Ukraińskie święta nieco przypominają te polskie, jest jednak kilka znaczących różnic.

Wielkanoc w Ukrainie - zwyczaje i tradycje

Pierwszą świąteczną różnicą między Polską a Ukrainą jest data obchodzenia świąt. W tym roku, u nas święta przypadają 17-18 kwietnia, natomiast w Ukrainie 24-25 kwietnia. Różnica między świętami może wynosić nawet 5 tygodni. 

Wyznawcy prawosławia i katolicy obrządku wschodniego mają kilka określeń na Wielkanoc. Nazywają ją Paschą, Zmartwychwstaniem Chrystusowym i Zmartwychwstaniem Pańskim. 40 dni przed Wielkanocą rozpoczyna się post - czas pokuty przygotowujący do świętowania zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. W jego trakcie niewskazane jest jedzenie mięsa, picie alkoholu, muzyka i świętowanie. Pozostałe święta różnią się nazwami, ale obchodzone są w podobny sposób, np. Niedziela Palmowa obchodzona jest jako Wierzbowa Niedziela. Elementem, który wygląda wręcz identycznie, jest święconka, która zawiera te same produkty takie jak: jajka, ser, wędlina, masło, chrzan i sól. Pisanki są przygotowywane w ten sam sposób jak w Polsce.

Zobacz wideo Jak ograniczyć marnowanie jedzenia w święta? Ekspertka wyjaśnia

Wielkanocne przepisy przygotowywane w Ukrainie

Najpopularniejsze potrawy wielkanocne w Ukrainie to wysokie babki drożdżowe, czyli kulicza, kulebiaki z nadzieniem z grzybów i kapusty, barszcz ukraiński i pierogi. Na wielkanocnym stole nie może też zabraknąć wędzonego mięsa, wędliny i kiełbasy. Słodkim, tradycyjnym wypiekiem jest serowa pascha - deser przygotowany z twarogu, żółtek i masła. Podczas Wielkanocy w ukraińskich domach odnajdziemy też tradycyjnie pokarmy z koszyczka, ale również ciasta i ciasteczka, sałatkę Olivier, sękacz, pierogi, bliny ukraińskie oraz inne tradycyjne dania. 

Przepis na tradycyjną, ukraińską babkę wielkanocną - kulicza

Składniki: 

  • 10 g suchych drożdży,
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 6 jajek,
  • 200 g cukru,
  • 250 g masła,
  • 300 g bakalii,
  • 80 ml rumu,
  • cukier waniliowy,
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuszczamy w mleku i mieszamy z 0,5 kg mąki. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  2. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
  3. Do masy dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy i dodajemy drugą połowę mąki. Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. 
  4. W rumie moczymy orzechy i dodajemy do ciasta. 
  5. Formę smarujemy tłuszczem i wypełniamy ciastem. Babę pieczemy około 10 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 190ºC i pieczemy kolejne 25 minut. 
  6. Ciasto podajemy udekorowane lukrem

Barszcz urkaiński - tradycyjne danie na każdą okazję 

Składniki:

  • 2 l bulionu,
  • 2 łyżki masła,
  • cebula,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • pomidor,
  • kawałek selera,
  • 2 czerwone buraki,
  • kawałek kapusty włoskiej,
  • puszka białej fasoli,
  • ząbek czosnku,
  • listki laurowe,
  • ziele angielskie, 
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy warzywa. W dużym garnku smażymy na maśle pokrojoną cebulę, startą marchew, pietruszkę i seler. Co jakiś czas mieszamy. 
  2. Buraki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do garnka z warzywami. Całość zalewamy  gorącym bulionem i zagotowujemy. 
  3. Do zupy dodajemy poszatkowaną kapustę, fasolkę wraz z zalewą z puszki, obrany ząbek czosnku i przyprawy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  4. Gdy zupa się zagotuje, zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 30 minut. 
  5. Dodajemy obranego pomidora pokrojonego w kosteczkę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na koniec wciskamy odrobinę soku z cytryny. 
  6. Barszcz ukraiński podajemy gorącą z dodatkiem śmietany i koperkiem.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.