Pasztet wielkanocny - przepis na klasyk z mięsem lub w warzywnej odsłonie. Dwie smaczne alternatywy

Jednym z klasycznych dań, które pojawia się na świątecznym stole, jest pasztet wielkanocny. Tradycyjnie przygotowuje się go z kilku rodzajów mięs, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczny. Jednak coraz częściej zamieniany jest na lżejszą wersję z warzyw i kaszy. W naszym przepisie prezentujemy obie wersje, które wyśmienicie smakują.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Tradycyjny pasztet od dawna jest nierozłącznym elementem świąt wielkanocnych. Coraz częściej możemy znaleźć przepisy na wersję bez mięsa, które są zdrowsze i lżejsze. Obie wersje są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Warto rozważyć opcję przygotowania ich obu, by zachwycić domowników i gości. 

Wielkanocny pasztet - w czym tkwi jego sekret?

Pasztet wielkanocny w tradycyjnej wersji składa się z kilku rodzai mięs, których połączenie daje niesamowity efekt. Wieprzowina, cielęcina, wołowina i drób z dodatkiem aromatycznych przypraw i warzyw to składniki, których będziemy potrzebować, przygotowując tradycyjną wersję.

Wegetariańskie pasztety swój smak zawdzięczają odpowiednio dobranym warzywom i dodatkiem kaszy np. kaszy jaglanej, gryczanej lub ryżu. Składniki takie jak strączki, przyprawy czy sos sojowy dodatkowo uwydatnią smak potrawy. 

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Tradycyjny i mięsny pasztet wielkanocny - przepis

Składniki: 

  • 1 kg rozbefu (wołowina),
  • 1 kg świeżego boczku,
  • 1 kg karkówki,
  • 1 kg szynki,
  • 1/2 kg wątróbki wieprzowej,
  • 5 białych cebul,
  • duży seler,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz ziarnisty,
  • 4 pszenne bułki,
  • 6 jajek,
  • gałka muszkatołowa, 
  • sól,
  • pieprz 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie mięsa (pomijając wątróbkę) wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy.
  2. Cebulę i seler obieramy, kroimy na mniejsze części i dodajemy do mięsa razem z pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  3. Gdy mięso zmięknie, dodajemy wątróbkę - gotujemy aż wszystkie mięsa będą miękkie. 
  4. Gotowe mięso i warzywa mielimy w specjalnej maszynce - najlepeij trzykrotnie by uzyskać gładką masę. 
  5. Do masy mięsnej dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez około 1,5 godziny.
  6. Pasztet podajemy po przestudzeniu. 

Przepis na wegetariański pasztet wielkanocny z soczewicy 

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 0,5 l bulionu jarzynowego,
  • 0,5 kg marchewki,
  • duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 oliwy,
  • 3 jajka,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • łyżeczka kminu,
  • pół łyżeczki imbiru w proszku,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę dokładnie płuczemy, najlepiej kilkukrotnie. Zalewamy bulionem i zagotowujemy - gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy i pozostawiamy na palniku przez trzy minuty. 
  2. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, podobnie postępujemy z cebulą i czosnkiem. Warzywa podsmażamy na patelni, doprawiamy solą, pieprzem i studzimy.
  3. Łączymy soczewicę z warzywami  oraz jajkami. Dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem formy. 
  4. Pieczemy w 180ºC przez godzinę. 
  5. Podajemy po przestudzeniu. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.