Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Tradycyjny pasztet od dawna jest nierozłącznym elementem świąt wielkanocnych. Coraz częściej możemy znaleźć przepisy na wersję bez mięsa, które są zdrowsze i lżejsze. Obie wersje są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Warto rozważyć opcję przygotowania ich obu, by zachwycić domowników i gości.
Wielkanocny pasztet - w czym tkwi jego sekret?
Pasztet wielkanocny w tradycyjnej wersji składa się z kilku rodzai mięs, których połączenie daje niesamowity efekt. Wieprzowina, cielęcina, wołowina i drób z dodatkiem aromatycznych przypraw i warzyw to składniki, których będziemy potrzebować, przygotowując tradycyjną wersję.
Wegetariańskie pasztety swój smak zawdzięczają odpowiednio dobranym warzywom i dodatkiem kaszy np. kaszy jaglanej, gryczanej lub ryżu. Składniki takie jak strączki, przyprawy czy sos sojowy dodatkowo uwydatnią smak potrawy.
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański
Tradycyjny i mięsny pasztet wielkanocny - przepis
Składniki:
- 1 kg rozbefu (wołowina),
- 1 kg świeżego boczku,
- 1 kg karkówki,
- 1 kg szynki,
- 1/2 kg wątróbki wieprzowej,
- 5 białych cebul,
- duży seler,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz ziarnisty,
- 4 pszenne bułki,
- 6 jajek,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Wszystkie mięsa (pomijając wątróbkę) wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy.
- Cebulę i seler obieramy, kroimy na mniejsze części i dodajemy do mięsa razem z pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- Gdy mięso zmięknie, dodajemy wątróbkę - gotujemy aż wszystkie mięsa będą miękkie.
- Gotowe mięso i warzywa mielimy w specjalnej maszynce - najlepeij trzykrotnie by uzyskać gładką masę.
- Do masy mięsnej dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez około 1,5 godziny.
- Pasztet podajemy po przestudzeniu.
Przepis na wegetariański pasztet wielkanocny z soczewicy
Składniki:
- 2 szklanki czerwonej soczewicy,
- 0,5 l bulionu jarzynowego,
- 0,5 kg marchewki,
- duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 oliwy,
- 3 jajka,
- łyżka słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki kurkumy,
- łyżeczka kminu,
- pół łyżeczki imbiru w proszku,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Soczewicę dokładnie płuczemy, najlepiej kilkukrotnie. Zalewamy bulionem i zagotowujemy - gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy i pozostawiamy na palniku przez trzy minuty.
- Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, podobnie postępujemy z cebulą i czosnkiem. Warzywa podsmażamy na patelni, doprawiamy solą, pieprzem i studzimy.
- Łączymy soczewicę z warzywami oraz jajkami. Dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem formy.
- Pieczemy w 180ºC przez godzinę.
- Podajemy po przestudzeniu.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.