Malinowa chmurka to popularne ciasto z galaretką malinową, kremem mascarpone i bezą. Jej nazwa wzięła się stąd, że puszysty krem z bezą na wierzchu przypomina chmurkę. Ciasto ma dużo galaretki i owoców, co sprawia, że wydaje się lekkie, a zjedzenie jednego, dużego kawałka nie stanowi żadnego problemu.
Zobacz wideo Malinowo-czekoladowe ciasto zebra na każdą okazję
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Malinowa chmurka: wszystko, czego potrzebujesz, by stworzyć ten przepyszny deser
- blaszka o wymiarach 24 × 24 cm
- biszkopt
- 3 jaja;
- pół szklanki mąki pszennej;
- pół szklanki cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem malinowy:
- 3 galaretki malinowe (każda na 500 ml);
- 2 puszki malin w zalewie (po 400 g każda).
Składniki na krem śmietankowy:
- 660 ml śmietanki 30 proc.;
- 250 g serka mascarpone;
- pół szklanki cukru.
Składniki na bezę:
- 3 białka jaj;
- 150 g cukru;
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.
Malinowa chmurka: przygotowania krok po kroku
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i miksujemy aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się ich.
- Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy przez krótki czas.
- Przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy;
- Przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 15 min.
- Odlewamy zalewę z owoców (galaretka będzie miała intensywniejszy smak; w razie potrzeby dolewamy wody: zawartość trzech szklanek) i przelewamy do garnka. Zagotowujemy, a następnie wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy, aby nie porobiły się grudki. Odstawiamy do wystudzenia, dzięki temu galaretka będzie miała jeszcze intensywniejszy smak.
- Do przestudzonej galaretki dodajemy owoce i mieszamy.
- Wykładamy masę malinową na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy aż do momentu powstania błyszczącej piany. Na koniec dodaj skrobię i krótko miksujemy.
- Na dużą blachę wykładamy bezę w rozmiarze ciasta i wstawiamy do nagrzanego do 140 st. C piekarnika na 60 min. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy bezę na ok. 20-30 min, aby ostygła;
- Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i krótko miksujemy. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy do momentu połączenia składników;
- Masę śmietanową wykładamy na ciasto, na wierzch kładziemy bezę. Wstawiamy całość do lodówki, najlepiej na całą noc.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.