Malinowa chmurka. Przepis na lekkie i delikatne ciasto, które zrobisz nie tylko latem

Maliny, popularne owoce sezonowe na przełomie wiosny i lata mogą stanowić świetną bazę dla domowych wypieków. Mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak, niski indeks glikemiczny i tylko 52 kcal. To, jak i właściwości zdrowotne sprawiają, że proponowane przez nas ciasto przypominające chmurkę nie jest tylko źródłem pustych kalorii.

Malinowa chmurka to popularne ciasto z galaretką malinową, kremem mascarpone i bezą. Jej nazwa wzięła się stąd, że puszysty krem z bezą na wierzchu przypomina chmurkę. Ciasto ma dużo galaretki i owoców, co sprawia, że wydaje się lekkie, a zjedzenie jednego, dużego kawałka nie stanowi żadnego problemu.

Zobacz wideo Malinowo-czekoladowe ciasto zebra na każdą okazję

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Malinowa chmurka: wszystko, czego potrzebujesz, by stworzyć ten przepyszny deser

  • blaszka o wymiarach 24 × 24 cm
  • biszkopt
  • 3 jaja;
  • pół szklanki mąki pszennej;
  • pół szklanki cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem malinowy:

  • 3 galaretki malinowe (każda na 500 ml);
  • 2 puszki malin w zalewie (po 400 g każda).

Składniki na krem śmietankowy:

  • 660 ml śmietanki 30 proc.;
  • 250 g serka mascarpone;
  • pół szklanki cukru.

Składniki na bezę:

  • 3 białka jaj;
  • 150 g cukru;
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.

Malinowa chmurka: przygotowania krok po kroku

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i miksujemy aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się ich.
  2. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy przez krótki czas.
  3. Przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy;
  4. Przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 15 min.
  5. Odlewamy zalewę z owoców (galaretka będzie miała intensywniejszy smak; w razie potrzeby dolewamy wody: zawartość trzech szklanek) i przelewamy do garnka. Zagotowujemy, a następnie wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy, aby nie porobiły się grudki. Odstawiamy do wystudzenia, dzięki temu galaretka będzie miała jeszcze intensywniejszy smak.
  6. Do przestudzonej galaretki dodajemy owoce i mieszamy.
  7. Wykładamy masę malinową na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
  8. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy aż do momentu powstania błyszczącej piany. Na koniec dodaj skrobię i krótko miksujemy.
  9. Na dużą blachę wykładamy bezę w rozmiarze ciasta i wstawiamy do nagrzanego do 140 st. C piekarnika na 60 min. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy bezę na ok. 20-30 min, aby ostygła;
  10. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i krótko miksujemy. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy do momentu połączenia składników;
  11. Masę śmietanową wykładamy na ciasto, na wierzch kładziemy bezę. Wstawiamy całość do lodówki, najlepiej na całą noc.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: