Zobacz wideo Która wersja sałatki jarzynowej najbardziej przypadła nam do gustu? Z porem, jabłkiem, cebulą?
Przepis na ciasto metrowiec - receptura podstawowa
Przepis na ciasto metrowiec nie jest skomplikowany. Dlatego też możemy z pełnym powodzeniem pokusić się o wykonanie go, nawet jeżeli nie mamy doświadczenia kulinarnego. Metrowiec jest ciastem, które na stałe weszło do świątecznego menu. Wielu osobom trudno jest wyobrazić sobie Wielkanoc bez tegoż ciasta. Przepis na nie znajdziecie poniżej.
Składniki, które są nam potrzebne to:
- około 6 jajek
- około 2 szklanek mąki pszennej oraz dodatkowe 2 łyżeczki
- 250 gramów cukru białego
- około 20 łyżek oleju roślinnego
- około 15 łyżek wody przefiltrowanej
- około półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- około 2 paczek budyniu śmietankowego z dodatkiem cukru
- około 3/4 litra mleka
- około 200 gramów masła prawdziwego
- polewa czekoladowa
Wykonanie:
- Na początku ucieramy jajka z cukrem na białą masą. Następnie dodajemy do niej olej, wodę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Dalej dzielimy ciasto na dwie połowy. Do jednej dokładamy kakao, do drugiej 2 dodatkowe łyżeczki mąki.
- W trzecim kroku zajmujemy się przygotowaniem blaszek. Pamiętajmy o tym, aby były one równe, ponieważ później będziemy tworzyć piętra z dwóch ciast. Wkładamy ciasto jasne i ciemne do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze około 180-200 stopni Celsjusza.
- Czwarty krok to przygotowanie masy budyniowej. W tym celu wykonujemy budyń według instrukcji z opakowania. Po ugotowaniu musimy go ostudzić. Później dokładamy masło i ucieramy na aksamitną masę.
- Upieczone ciasta studzimy i kroimy na plastry około 1,5 - 2 centymetrów.
- Dalej przechodzimy do składania metrowca. Kolejno musi być to: jasny plaster - masa budyniowa - ciemny plaster. Wierzch ciasta ozdabiamy polewą czekoladową.
Ciasto metrowiec - stary przepis krok po kroku
Stary przepis na ciasto metrowiec? Poniższa receptura to sprawdzony babciny patent na udanego metrowca.
Składniki:
- około 8-10 łyżek przefiltrowanej i przegotowanej wody
- około 8 łyżek oleju rzepakowego
- około 12 szklanek mąki pszennej
- około 3/4 szklanki cukru brązowego
- około 3 jajek
- 2 niepełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
Składniki na krem:
- 1 budyń śmietankowy
- około 0,5 litra mleka
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy oba rodzaje cukru. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dokładamy żółtka, olej oraz wodę.
- Przesiewamy mąkę i łączymy ją z proszkiem do pieczenia.
- Dokładamy do białek. Mieszamy. Masę dzielimy na połówki.
- Przygotowujemy 2 keksówki. Musimy wyłożyć je papierem do pieczenia. Do jednej z nich wlewamy pierwszą połówkę ciasta, a do drugiej dokładamy kakao, mieszamy i przelewamy do keksówki.
- Przystępujemy do pieczenia. Proces ten powinien trwać około 30-40 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu studzimy.
- Szósty krok to przygotowanie masy. Masło ubijamy z ostudzonym budyniem.
- Ciasto dzielimy na równe porcje. Układamy warstwowo: ciasto jasne - masa - ciasto kakaowe.
- Na wierzch zrobić polewę czekoladową (tu znajdziesz przepis).
Zobacz też: Jak udekorować stół na Wielkanoc: inspiracje na aranżacje stołu, które umilą świętowanie [ZDJĘCIA]