• Link został skopiowany

Tofu na grilla - jak przygotować grillowane wegepotrawy? Sekretem jest specjalna marynata

Tofu na grilla to oryginalny dodatek, który urozmaici tradycyjną majówkową kuchnię. Jego plastyczna forma i neutralny smak sprawiają, że pasuje do wielu potraw. Jak zrobić tofu na grilla? Sprawdź poniższe przepisy.
Tofu na grilla przygotujesz w kilka minut. Zdjęcie ilustracyjne
Shutterstock

Gdzie kupić tofu na grilla i co to za produkt? 

Tofu to naturalny produkt roślinny, który powstaje z nasion soi. Po zmieleniu ich z wodą otrzymujemy mleko sojowe oraz okarę (produkt uboczny, pulpa sojowa). Na kolejnym etapie dochodzi do wytrącenia skrzepów białkowych, które umieszcza się w formach, z których odciskamy serwatkę. Cały proces przypomina trochę wytwarzanie sera krowiego. Tak w skrócie wygląda produkcja tofu, ale dokładnie tak jak z tradycyjnym serem prostszym rozwiązaniem będzie gotowy produkt. Gdzie kupić tofu na grilla? Ser tofu dostępny jest w każdym dobrze zaopatrzonym supermarkecie, tofu można też kupić w delikatesach ze zdrową żywnością. 

Jak zrobić tofu na grillu i jak smakuje ten specyficzny ser? 

Tofu wyróżnia się delikatnym, ledwo wyczuwalnym smakiem. Tak naprawdę to marynata i dodatki decydują o finalnym smaku. Jak zrobić tofu na grillu? Poniżej znajdziesz kilka smacznych pomysłów w kategorii: 

  • marynata do pieczonego tofu,
  • grillowane tofu z patelni,
  • przepis na tofu z grilla na majówkę
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Marynata do pieczonego tofu - przepis

Cały sekret udanego tofu kryje się w marynacie, poniżej prezentujemy listę składników oraz instrukcję krok po kroku jak zrobić marynatę do pieczonego tofu. 

Lista składników: 

  • tofu - 300 g,
  • jasny sos sojowy - 2 łyżki, 
  • musztarda - 1 łyżka, 
  • posiekana papryczka chili - 1 sztuka, 
  • kolendra - 1 łyżka, 
  • kardamon - pół łyżki, 
  • imbir - pół łyżeczki, 
  • olej - 2 łyżki, 
  • cukier -  1 łyżka, 
  • słodka papryka - 1 łyżka, 
  • sok z cytryny - 1 łyżka, 
  • woda - ¼ szklanki, 
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - 2 sztuki 

Przygotowanie: 

  • Sos sojowy, musztardę, olej i sok z cytryny wymieszaj razem z czosnkiem, papryczką chili, kolendrą oraz resztą przypraw. Tak przygotowaną marynatę rozcieńczamy wodą.  
  • Teraz tofu należy pokroić w plastry, przełożyć do szklanego naczynia i zalać marynatą. Na koniec całość wstawiamy do lodówki na minimum cztery godziny. 
  • Tak przygotowane tofu pieczemy w temperaturze 180 przez pół godziny. 

Tofu z grilla - przepis na ostatnią chwilę 

To propozycja dla tych, którzy z decyzją o ostatecznym menu na majówkę się nie śpieszą. Prosty przepis na tofu z grilla lub grillowane tofu z patelni prezentujemy poniżej. 

Grillowane tofu - lista składników 

  • tofu - kilka kostek,
  • ocet jabłkowy - 2 łyżki, 
  • musztarda - 1 łyżka, 
  • mielony pieprz - 1 łyżka, 
  • czosnek - 2 ząbki,  
  • limonka - 1 sztuka, 
  • olej - 3 łyżki, 

Grillowane tofu z patelni lub z grilla - przygotowanie:

  • Na początek obieramy i siekamy czosnek. 
  • Następnie mieszamy czosnek z sokiem z limonki, olejem, octem i musztardą. Na koniec dodajemy pieprz i całość dokładnie mieszamy.
  • Do marynaty wkładamy tofu i odstawiamy na kilka godzin, można to zrobić w domu lub dopiero na imprezie. 
  • Po tym etapie tofu przekładamy na grillową tackę lub patelnię, powierzchnia powinna być posmarowana olejem.
  • Na koniec tofu pieczemy lub smażymy przez kilka minut z każdej strony.

Zobacz też: Karkówka na grilla - ABC na majówkę. Jak ją przygotować? Cały sekret to odpowiedni zestaw przypraw

Więcej o: