Jak powstaje czekolada, którą uwielbiają niemal wszyscy, mali i duzi, niezależnie od wieku? Najlepszy deser i pod każdą postacią. Tabliczka czekolady, lody czekoladowe, czekoladowe ciasto i cukierki – wszystko jest pyszne i uwielbiane. Ale właściwie, od czego się zaczęło?
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Historia czekolady zaczyna się wiele lat temu, kiedy to na terenie dzisiejszego Meksyku odkryto pierwsze krzewy kakaowca. To właśnie starożytnym ludom Ameryki Łacińskiej zawdzięczamy pierwsze receptury na przyrządzanie czekolady z kakao. Historycy wskazują, że pili oni ten napój podczas ceremonii plemiennych, a nawet stosowali jako lekarstwo. Do Europy ten trunek trafił dzięki hiszpańskim konkwistadorom, w okolicy XVI wieku. Legenda głosi, że jeden z nich, konkretnie Hernan Cortés wierzył, że odkrył czekoladę podczas swojej ekspedycji do Nowego Świata. Poszukiwał złota i bogactw, ale zamiast nich dostał od władcy Azteków kakao. W owym czasie czekolada nadal podawana była w formie napoju, natomiast jej hiszpańską wersję wzbogacono cukrem i miodem, aby złagodzić naturalnie gorzki smak.
Czekolada, jaką znamy ze sklepów, czy restauracji jest wyrobem cukierniczym z miazgi kakaowej, tłuszczu i produktu słodzącego. W przypadku czekolady mlecznej do masy dodawane jest jeszcze mleko. Każdą można wzbogacić o dodatki, jakie smakują nam najbardziej: bakalie, orzechy, suszone bądź kandyzowane owoce, chrupki bądź ciastka. Niestety, czekolada choć pyszna, zawiera sporo pustych kalorii. Najlepszym i najzdrowszym wyborem będzie czekolada gorzka, z dużą zawartością kakao. Ma też niski indeks glikemiczny i jest bogata w żelazo oraz magnez.
Jak wszyscy wiemy – czekolada powstaje z ziaren kakaowca – ale co dalej? Otóż zebrane ziarna są poddawane krótkiemu etapowi fermentacji w specjalnych zbiornikach, następnie się je suszy i praży w wysokiej temperaturze. Proces ten trwa tak długo, aż powstanie bardzo gęsty płyn, czyli w wielki skrócie mamy do czynienia z miazgą kakaową. Po tłoczeniu przerabia się ją do postaci masła kakaowego. Aby uzyskać czekoladę gorzką – miazgę kakaową miesza się z dużą ilością słodzidła (najczęściej cukru) i masłem kakaowym. Im więcej użytej miazgi, tym silniejszy i bardziej gorzki smak. Natomiast aby uzyskać czekoladę słodką, mleczną – dodajemy mleko. Czekolada jest jeszcze ugniatana, odpowiednia podgrzewana i oziębiana (w kółko, po kilka razy), co poprawia jej konsystencję i wygląd. Gdy ten proces się zakończy, czekolada trafia do form i jest studzona. Potem zawijana w sreberko i wieziona do sklepów. Stamtąd już bezpośrednio trafia do naszych żołądków. Z form może zostać już wyjęta i odpowiednia zapakowana.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.