Pomiędzy pracą i domem często brakuje nam czasu na wymyślne dania, kofty to propozycja dla tych, którzy nie mogą sobie pozwolić na długie przygotowania do majówki, ale nie chcą też rezygnować z wyjątkowych smaków. Zastanawiasz się, jak zrobić kofty na grilla i ile czasu potrwa cały proces? Dobra wiadomość jest taka, że kofty można przygotować w zaledwie pół godziny, a nawet krócej jeśli surowe szaszłyki zabierzemy ze sobą i upieczemy dopiero na majówkowej imprezie. Do tego czasu musimy jednak doliczyć czas marynowania mięsa (około 1 godzina w lodówce).
Jakie mięso na kofty z grilla? Liczy się jakość produktu
Mięso powinno być przede wszystkim świeże, jak rozpoznać produkt dobrej jakości już na etapie sklepowej lodówki? Świeże mięso ma zwartą konsystencję, można to sprawdzić, naciskając wybrany kawałek palcem lub poprosić o to sprzedawcę. Naciśnięty fragment powinien wrócić na swoje miejsce. Ze świeżego mięsa nie wypływają też żadne płyny. Jakie mięso na kofty z grilla będzie najlepsze? Sprawdzi się na przykład: wieprzowina lub wołowina. Przepis na wołowe kofty znajdziesz poniżej.
Wybór zależy od indywidualnych preferencji. Zarówno kofty z grilla elektrycznego jak i tradycyjnego smakują równie dobrze. Grill elektryczny to idealne rozwiązanie do bloku, gdzie za tradycyjne grillowanie na balkonie można otrzymać mandat i dodatkowo narazić się sąsiadom.
Kofty to zadanie, które nie wymaga szczególnych talentów kulinarnych, prosty przepis na kofty z grilla oraz kilka pomysłów na smaczne dodatki prezentujemy poniżej.
Lista składników:
Przygotowanie:
Banalny przepis na wyjątkowy dodatek. Jedyne, co będzie nam potrzebne to gęsty jogurt naturalny, garść posiekanej mięty, sok z połówki cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki mieszamy i tak powstały sos do kofty odstawiamy do lodówki na pół godziny przed podaniem.
Jeśli zastanawiasz się, z czym podawać kofty, to w tym przypadku sprawdzą się nasze ulubione smaki lub propozycje na które na co dzień brakuje czasu: frytki belgijskie, pieczone ziemniaki, aksamitne purée oraz kolorowe sałatki: grecka, sycylijska, można też podać pomidory przekładane mozzarellą.
Zobacz też: Sałatka do grilla - banalne przepisy na majówkę, które przygotujesz w kilka chwil bez większego wysiłku