Kofty na grilla - gdzie tkwi sekret soczystego mięsa? Podpowiadamy prosty przepis na najlepszego grilla w tym sezonie

Kofty na grilla to rodzaj szaszłyków na patyku, które formujemy z pulpy na bazie wybranego rodzaju mięsa. Szukasz sprawdzonego przepisu na soczystą i chrupiącą koftę? Sprawdź, jak przygotować grilla, który przejdzie do historii najlepszych majówek.

Jak zrobić kofty na grilla i ile czasu nam to zajmie? 

Pomiędzy pracą i domem często brakuje nam czasu na wymyślne dania, kofty to propozycja dla tych, którzy nie mogą sobie pozwolić na długie przygotowania do majówki, ale nie chcą też rezygnować z wyjątkowych smaków. Zastanawiasz się, jak zrobić kofty na grilla i ile czasu potrwa cały proces? Dobra wiadomość jest taka, że kofty można przygotować w zaledwie pół godziny, a nawet krócej jeśli surowe szaszłyki zabierzemy ze sobą i upieczemy dopiero na majówkowej imprezie. Do tego czasu musimy jednak doliczyć czas marynowania mięsa (około 1 godzina w lodówce). 

Jakie mięso na kofty z grilla? Liczy się jakość produktu 

Mięso powinno być przede wszystkim świeże, jak rozpoznać produkt dobrej jakości już na etapie sklepowej lodówki? Świeże mięso ma zwartą konsystencję, można to sprawdzić, naciskając wybrany kawałek palcem lub poprosić o to sprzedawcę. Naciśnięty fragment powinien wrócić na swoje miejsce. Ze świeżego mięsa nie wypływają też żadne płyny. Jakie mięso na kofty z grilla będzie najlepsze? Sprawdzi się na przykład: wieprzowina lub wołowina. Przepis na wołowe kofty znajdziesz poniżej. 

Kofty z grilla elektrycznego, czy na ogniu? 

Wybór zależy od indywidualnych preferencji. Zarówno kofty z grilla elektrycznego jak i tradycyjnego smakują równie dobrze. Grill elektryczny to idealne rozwiązanie do bloku, gdzie za tradycyjne grillowanie na balkonie można otrzymać mandat i dodatkowo narazić się sąsiadom. 

Przepis na kofty z grilla - jak przygotować idealne szaszłyki? 

Kofty to zadanie, które nie wymaga szczególnych talentów kulinarnych, prosty przepis na kofty z grilla oraz kilka pomysłów na smaczne dodatki prezentujemy poniżej. 

Lista składników: 

  • mielona wołowina - 1 kg, 
  • czerwona cebula - 1 sztuka, 
  • czosnek - 3 ząbki, 
  • mielona słodka papryka - 2 łyżeczki, 
  • kminek rzymski - 2 łyżeczki, 
  • mielona kolendra - 2 łyżeczki, 
  • mielony imbir - 1 łyżeczka, 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Na początek siekamy drobno cebulę. 
  • Następnie rozdrabniamy czosnek. 
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z mięsem i przekładamy do miski, którą należy przykryć folią i odstawić na godzinę do lodówki. 
  • Teraz z mięsa formujemy kiełbaski, które następnie nabijamy na patyki szaszłykowe. 
  • Tak powstałe kofty skrapiamy oliwą i grillujemy z każdej strony, do momentu aż się zarumienią. 
Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru

Sos do kofty z nutką mięty 

Banalny przepis na wyjątkowy dodatek. Jedyne, co będzie nam potrzebne to gęsty jogurt naturalny, garść posiekanej mięty, sok z połówki cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki mieszamy i tak powstały sos do kofty odstawiamy do lodówki na pół godziny przed podaniem. 

Z czym podawać kofty? Postaw na ulubione smaki 

Jeśli zastanawiasz się, z czym podawać kofty, to w tym przypadku sprawdzą się nasze ulubione smaki lub propozycje na które na co dzień brakuje czasu: frytki belgijskie, pieczone ziemniaki, aksamitne purée oraz kolorowe sałatki: grecka, sycylijska, można też podać pomidory przekładane mozzarellą. 

Zobacz też: Sałatka do grilla - banalne przepisy na majówkę, które przygotujesz w kilka chwil bez większego wysiłku

Więcej o: