Babka marmurkowa - przepis na ciasto-symbol Wielkanocy. Jadalna dekoracja wielkanocnego stołu

Babka marmurkowa, obok mazurków, paschy czy serników z kruszonką, to najbardziej charakterystyczny element słodkiego wielkanocnego menu. Stanowi smakowite połączenie jasnego i kakaowego ciasta, pięknie pachnie, jest puszyste, lekko wilgotne w dotyku i na długo zachowuje świeżość. Ciasto ideał? W każdym razie klasyka świątecznego stołu.

Babkę marmurkową można nazwać jadalną, a przy tym łatwo dostępną wielkanocną dekoracją. Przepis na nią uwzględnia bowiem tanie, powszechnie dostępne składniki. Wielu z nas z pewnością nie wyobraża sobie bez niej święconki. Układające się naprzemiennie warstwy jasnego i ciemnego ciasta potrafią tworzyć oryginalne abstrakcyjne wzory. To wszystko sprawia, że babka marmurkowa, nawet podawana sauté (bez polewy, lukru czy kolorowej posypki) wygląda niezwykle efektownie.

Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Babka marmurkowa: przepis uwzględnia następujące składniki

Ciasto:

  • 300 g masła (lub margaryny),
  • 250 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • łyżeczka aromatu rumowego (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • 5 jajek średnich rozmiarów,
  • 375 g mąki pszennej,
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki mleka.

Do części kakaowej:

  • 20 g kakao,
  • 20 g cukru,
  • 2-3 łyżki mleka.

Dodatkowo: cukier puder do posypania.

Babka marmurkowa: przepis do zrealizowania w kilku prostych krokach

  1. Formy na babkę z kominkiem (o średnicy 24 cm) wysmaruj masłem (lub margaryną) i posyp mąką. Odstaw na bok.
  2. Miękkie masło (lub margarynę) ucieraj mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawaj stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i szczyptę soli. Następnie dodawaj po jednym jajku. (Jedno jajko miksuj ok. pół minuty).
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka), mieszając tylko do połączenia się składników.
  4. 2/3 ciasta wyłóż do przygotowanej formy.
  5. Do reszty ciasta wmieszaj kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłóż na jasne, widelcem zrób szlaczek.
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
  7. Po upieczeniu ciasto pozostaw na 10 minut w formie, następnie wyłóż na kratkę kuchenną i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
  8. Babkę posyp cukrem pudrem.

Czas przygotowania: około półtorej godziny.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.