Babkę marmurkową można nazwać jadalną, a przy tym łatwo dostępną wielkanocną dekoracją. Przepis na nią uwzględnia bowiem tanie, powszechnie dostępne składniki. Wielu z nas z pewnością nie wyobraża sobie bez niej święconki. Układające się naprzemiennie warstwy jasnego i ciemnego ciasta potrafią tworzyć oryginalne abstrakcyjne wzory. To wszystko sprawia, że babka marmurkowa, nawet podawana sauté (bez polewy, lukru czy kolorowej posypki) wygląda niezwykle efektownie.
Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Babka marmurkowa: przepis uwzględnia następujące składniki
Ciasto:
- 300 g masła (lub margaryny),
- 250 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- łyżeczka aromatu rumowego (opcjonalnie),
- szczypta soli,
- 5 jajek średnich rozmiarów,
- 375 g mąki pszennej,
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki mleka.
Do części kakaowej:
- 20 g kakao,
- 20 g cukru,
- 2-3 łyżki mleka.
Dodatkowo: cukier puder do posypania.
Babka marmurkowa: przepis do zrealizowania w kilku prostych krokach
- Formy na babkę z kominkiem (o średnicy 24 cm) wysmaruj masłem (lub margaryną) i posyp mąką. Odstaw na bok.
- Miękkie masło (lub margarynę) ucieraj mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawaj stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i szczyptę soli. Następnie dodawaj po jednym jajku. (Jedno jajko miksuj ok. pół minuty).
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka), mieszając tylko do połączenia się składników.
- 2/3 ciasta wyłóż do przygotowanej formy.
- Do reszty ciasta wmieszaj kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłóż na jasne, widelcem zrób szlaczek.
- Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
- Po upieczeniu ciasto pozostaw na 10 minut w formie, następnie wyłóż na kratkę kuchenną i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Babkę posyp cukrem pudrem.
Czas przygotowania: około półtorej godziny.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.