Co zrobić, aby ciasta wielkanocne były mniej kaloryczne? Mamy na to aż trzy skuteczne sposoby

Uwielbiasz świąteczne wypieki, ale boisz się, że ich jedzenie odbije się na figurze? Spróbuj je nieco odchudzić! Naprawdę są sposoby na to, aby świąteczne wypieki były lżejsze i zdrowsze. Zachęcamy do ich wypróbowania.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez ciast jak mazurki czy baby wielkanocne. Ale wszystkie te smakołyki są niestety dość mocno kaloryczne. Na szczęście da się temu zaradzić, jednocześnie nie tracąc ich smaku. Mamy na to trzy pomysły.

Bazą każdego ciasta jest mąka. Zmień ją na zdrowszą

Bez mąki praktycznie nie ma wypieków, o tym wie każdy. Co można zrobić, aby ciasto było zdrowsze i nie dostarczało tylko pustych kalorii? Zamienić mąkę pszenną na nieco zdrowszy zamiennik. Oto propozycje:

  • Mąka orkiszowa - bardzo pasuje do mazurków, jak również do innych ciast o kruchych spodach. Jest też bardzo zdrowa - zawiera dużo błonnika, witamin i minerałów.
  • Mąka ryżowa - jest bardzo zdrowa (zawiera m.in. witaminy z grupy B i błonnik), do tego idealna dla osób nietolerujących glutenu, ponieważ w ogóle go nie zawiera. 
  • Mąka kukurydziana - również zdrowa i bezglutenowa, jest słodsza niż pszenna, a dodatkowo nadaje wypiekom ładnego, złocistego koloru.
Zobacz wideo Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?

Jeśli chcesz zdrowszych ciast - wyeliminuj kaloryczny biały cukier

O szkodliwości białego cukru nie trzeba chyba nikogo przekonywać, ale jak zrobić słodkie ciasto bez niego? Wbrew pozorom jest to całkiem proste. Biały cukier ma sporo zamienników. 

  • Miód - jest bardzo zdrowy, ma właściwości antybakteryjne i jest też słodki;
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - oprócz tego, że jest mniej kaloryczny niż biały cukier, jest także słodszy od niego. Do tego nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi oraz jest bakteriobójczy;
  • Erytrol - kolejny zdrowy zamiennik cukru. Jest praktycznie pozbawiony kalorii, a do tego nie wpływa na poziom glukozy we krwi;
  • Stewia - kilkaset razy słodsza od zwykłego cukru i o wiele zdrowsza. Zawiera wiele witamin, ma też właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. 

Odchudź ciasta, zamieniając produkty nabiałowe na zdrowsze. Masz sporo możliwości

Ostatnią poradą na odchudzenie ciast wielkanocnych jest zamiana tradycyjnych produktów nabiałowych na ich mniej kaloryczne lub zdrowsze odpowiedniki. Co warto wykorzystać?

  • margarynę - zamień na prawdziwe masło, jogurt naturalny, a nawet siemię lniane.
  • śmietanę i sztuczne polewy - zastąp polewą z prawdziwego kakao, jogurtu naturalnego, miodu i serka ricotta. Jest równie pyszna, ale o wiele mniej tucząca. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: