Porzeczkowiec - przepis na ciasto na każdą okazję. Kwaśne owoce przełamią słodycz deseru

Porzeczkowiec zaliczamy do pysznych wypieków przekładanych słodkim kremem z dodatkiem owoców. To prawdziwa gratka dla fanów ciast o wyjątkowym słodko-kwaśnym smaku. Ten przepis jest doskonały na każdą okazję i przypadnie do gustu nawet największym smakoszom.

Ciasta z dodatkiem owoców bez dwóch zdań należą do jednych z najlepszych. Ten prosty dodatek nadaje kwaśnego smaku i sprawia, że słodki krem lub spód idealnie się komponują. Przepis na porzeczkowiec sprawdzi się idealnie na wiele okazji, warto też podać go w nadchodzące święta Wielkanocne.  

Porzeczkowiec - ciasto o idealnych proporcjach

Jeśli szukasz przepisu na niezbyt słodkie ciasto z dodatkiem kremu i owoców porzeczkowiec sprawdzi się idealnie. Ten wyjątkowy deser łączy kwasowość porzeczki z delikatnym kremem i idealnie wypieczonym, biszkoptowym spodem. Tak przygotowane ciasto zasmakuje każdemu i jest idealnym pomysłem na wiele okazji. Warto też wspomnieć, że poza smakiem porzeczkowiec jest źródłem cennych witamin zawartych w owocach. W czarnej porzeczce znajdziemy witaminę C, A, E, B1, beta-karoten, biotynę i ważne sole mineralne. 

Przepis na porzeczkowiec - ciasto z owocami 

Zobacz wideo 3 przepisy na szybkie i proste ciasta: sernik japoński, kokosanki i murzynek

Składniki na kakaowe blaty:

  • 5 jajek,
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • pół szklanki wody,
  • szklanka cukru,
  • 5 łyżek kakao

Składniki na krem śmietankowy:

  • 700 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • 500 g porzeczek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 80 g startej czekolady gorzkiej,
  • 1/4 szklanki soku z czarnej porzeczki,
  • 1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania kakaowej masy do biszkoptu - do garnuszka wlewamy olej, szklankę cukru, kakao i pół szklanki wody. Naczynie stawiamy na palniku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru, cały czas mieszając. Tak przygotowaną masę odkładamy do całkowitego przestudzenia. 
  2. Przygotowujemy biszkopt - żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, w końcowej fazie ubijania stopniowo dodajemy cukier. Kolejno wlewamy żółtka jedno po drugim, dalej miksując. Następnie do wlewamy masę kakaową i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Na koniec dodajemy wymieszaną ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ponownie mieszamy i przekładamy, do której formy dno posmarowane jest masłem. Pieczemy przez około 40-45 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 ºC. Studzimy i kroimy na dwa blaty.
  3. Tworzymy poncz, mieszając ze sobą sok porzeczkowy z 1/4 szklanki wody. Nasączamy blaty, rozprowadzając płyn po całej powierzchni ciasta.
  4. Przygotowujemy krem - pamiętajmy, że śmietanka i mascarpone powinny być schłodzone. Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec miksowania dodajemy stopniowo mascarpone. Do masy dodajemy łyżeczka po łyżeczce żelatynę - całość krótko miksujemy, by składniki połączyły się. 
  5. Porzeczki myjemy i obieramy z gałązek. Wsypujemy do garnka z dodatkiem cukru i czekamy, aż porzeczki się rozpadną i połączą z cukrem. 
  6. Zaczynamy składać ciasto w całość - na dno blaszki przekładamy nasączony biszkopt, nakładamy warstwę porzeczek, następnie nakładamy połowę kremu śmietankowego. Nakładamy kolejny blat i powtarzamy czynność z pozostałymi składnikami. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą i przekładamy je do lodówki na kilka godzin. 
  7. Po tym czasie porzeczkowiec jest gotowy do podania. Smacznego!

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.