Babka marmurkowa - przepis na dwukolorową wielkanocną klasykę wśród wypieków. Nie zapomnij o polewie

Babka marmurkowa to przepis na dwubarwne ciasto wielkanocne, które z pewnością zachwyci domowników. Babka jest prosta do upieczenia, a do tego naprawdę pyszna. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa

Wielkanoc nie może się obyć bez ciast i słodkich wypieków. Tradycyjnie na tę okazję robi się mazurki i baby. Babka marmurkowa to właśnie dwusmakowa wersja baby piaskowej. Spróbujcie sami.

Babka wielkanocnaPrzepis na babkę gotowaną - szybka pozycja obowiązkowa na Wielkanoc

Babka marmurkowa - przepis wymaga przygotowania określonych produktów

Jeśli chcesz upiec to ciasto, potrzebujesz następujących składników:

  • mąka pszenna - 300 g,
  • masło (lub olej) -  220 g,
  • jajka - 4 sztuki,
  • cukier (puder lub inny, drobny) - 220 g,
  • proszek do pieczenia - ok. półtorej łyżeczki,
  • aromat waniliowy lub śmietankowy,
  • kakao lub czekolada.

Babka piaskowaWielkanocna babka piaskowa z przepisu Ewy Wachowicz. Szybka i prosta

Tak przygotujesz babkę marmurkową. Polej ją roztopioną czekoladą lub lukrem

Przygotowanie tego świątecznego wypieku wygląda następująco:

  1. Jajka wbij do miski i oddziel żółtka od białek;
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia w osobnym naczyniu;
  3. Ubij masło (lub olej) z cukrem i aromatem waniliowym na jasną masę;
  4. Żółtka dodawaj po jednym i miksuj z masą maślana;
  5. Białka ubij na sztywną pianę;
  6. Do masy maślanej dodawaj po trochu pianę i mąkę z proszkiem do pieczenia;
  7. Wymieszaj do połączenia się składników;
  8. Rozdziel ciasto na dwie części - jedną (jasną) umieść w blasze do pieczenia;
  9. Do drugiej porcji ciasta dodaj kakao bądź rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj;
  10. Brązowe ciasto wlej do jasnego, robiąc przy tym spirale lub inne wzory;
  11. Ciasto piecz w temperaturze około 170 stopni do suchego patyczka.
  12. Gotową babkę ozdób lukrem, polewą lub dowolną posypką.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: