Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Babka piaskowa bezglutenowa
Wielkanoc nie może się obyć bez ciast i słodkich wypieków. Tradycyjnie na tę okazję robi się mazurki i baby. Babka marmurkowa to właśnie dwusmakowa wersja baby piaskowej. Spróbujcie sami.
Babka marmurkowa - przepis wymaga przygotowania określonych produktów
Jeśli chcesz upiec to ciasto, potrzebujesz następujących składników:
- mąka pszenna - 300 g,
- masło (lub olej) - 220 g,
- jajka - 4 sztuki,
- cukier (puder lub inny, drobny) - 220 g,
- proszek do pieczenia - ok. półtorej łyżeczki,
- aromat waniliowy lub śmietankowy,
- kakao lub czekolada.
Tak przygotujesz babkę marmurkową. Polej ją roztopioną czekoladą lub lukrem
Przygotowanie tego świątecznego wypieku wygląda następująco:
- Jajka wbij do miski i oddziel żółtka od białek;
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia w osobnym naczyniu;
- Ubij masło (lub olej) z cukrem i aromatem waniliowym na jasną masę;
- Żółtka dodawaj po jednym i miksuj z masą maślana;
- Białka ubij na sztywną pianę;
- Do masy maślanej dodawaj po trochu pianę i mąkę z proszkiem do pieczenia;
- Wymieszaj do połączenia się składników;
- Rozdziel ciasto na dwie części - jedną (jasną) umieść w blasze do pieczenia;
- Do drugiej porcji ciasta dodaj kakao bądź rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj;
- Brązowe ciasto wlej do jasnego, robiąc przy tym spirale lub inne wzory;
- Ciasto piecz w temperaturze około 170 stopni do suchego patyczka.
- Gotową babkę ozdób lukrem, polewą lub dowolną posypką.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.