Więcej przydatnych trików kuchennych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Gordon Ramsay to autorytet kulinarny zarówno dla zawodowców, jak i amatorów gotowania z całego świata. Chyba nie ma potrawy, której Ramsay nie przyrządziłby po swojemu i nie osiągnął przy tym efektu "wow". Tak jest między innymi z tzw. hash browns, które stanowią część popularnego brytyjskiego i amerykańskiego śniadania. To nic innego jak starte ziemniaki, które następnie w formie placuszków smaży się na patelni aż do zrumienienia. Czyli brytyjskie placki ziemniaczane.
Mistrz kuchni przyrządza je w bardzo podobny sposób, jak polskie gospodynie - ściera ziemniaki z cebulą. Ale... Jego trik z odciskaniem oraz połączenie oliwy z masłem nadają plackom nowego wymiaru. Jeśli posłuchasz wskazówek Ramsaya, twoje placki ziemniaczane już nigdy nie wyjdą gumowate. Będą za to cienkie, chrupiące, a ich złoty kolor sprawi, że ślinka pocieknie każdemu, niezależnie, czy jest fanem placków ziemniaczanych z cukrem czy z sosem grzybowym.
Żeby przygotować najlepsze placki na świecie, potrzebujesz:
Placki ziemniaczane Gordona Ramsaya - sposób wykonania
Takie placki ziemniaczane są chrupiące, cienkie, nie piją tłuszczu i, co najważniejsze, genialnie smakują. Teraz wystarczy podać je tak, jak lubisz. Z cukrem czy ze śmietaną? Jak wolisz?
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.