• Link został skopiowany

Placki ziemniaczane będą chrupiące i cienkie, jeśli zastosujesz trik szefa kuchni. Chodzi m.in. o wodę

Placki ziemniaczane można jeść na dziesiątki różnych sposobów i każdy z nich jest pyszny, o ile placki wyjdą chrupiące i cienkie. Takie właśnie będą, jeśli zastosujesz się do wskazówki jednego z najsłynniejszych kucharzy, Gordona Ramsaya. Jego sposób sprawi, że staniesz się mistrzem smażenia placków ziemniaczanych.
Placki ziemniaczane wyjdą chrupiące i cienkie, jeśli zastosujesz triki Ramsaya
1eyeshut / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne

Więcej przydatnych trików kuchennych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Gordon Ramsay to autorytet kulinarny zarówno dla zawodowców, jak i amatorów gotowania z całego świata. Chyba nie ma potrawy, której Ramsay nie przyrządziłby po swojemu i nie osiągnął przy tym efektu "wow". Tak jest między innymi z tzw. hash browns, które stanowią część popularnego brytyjskiego i amerykańskiego śniadania. To nic innego jak starte ziemniaki, które następnie w formie placuszków smaży się na patelni aż do zrumienienia. Czyli brytyjskie placki ziemniaczane.

Mistrz kuchni przyrządza je w bardzo podobny sposób, jak polskie gospodynie - ściera ziemniaki z cebulą. Ale... Jego trik z odciskaniem oraz połączenie oliwy z masłem nadają plackom nowego wymiaru. Jeśli posłuchasz wskazówek Ramsaya, twoje placki ziemniaczane już nigdy nie wyjdą gumowate. Będą za to cienkie, chrupiące, a ich złoty kolor sprawi, że ślinka pocieknie każdemu, niezależnie, czy jest fanem placków ziemniaczanych z cukrem czy z sosem grzybowym.

Placki ziemniaczane Gordona Ramsaya - cienkie i chrupiące

Żeby przygotować najlepsze placki na świecie, potrzebujesz:

  • 6 ziemniaków
  • 1 większej cebuli
  • 70 g masła
  • soli i pieprzu do smaku
  • łyżki oliwy z oliwek + trochę do smażenia

Placki ziemniaczane Gordona Ramsaya - sposób wykonania

  1. Najlepsze placki ziemniaczane zaczynają się oczywiście od obrania ziemniaków. Przygotuj miskę i zetrzyj ziemniaki na tarce o najdrobniejszych oczkach. Obraną cebulę także zetrzyj i wmieszaj w ziemniaki. Dodaj trochę soli, pieprz oraz łyżkę oliwy i odstaw na chwilę.
  2. Przygotuj gazę i za jej pomocą odciśnij ziemniaki z płynu, najmocniej jak możesz. Im więcej płynu z ziemniaków odciśniesz, tym smaczniejsze i bardziej chrupiące będą placki. Wówczas również nie będą aż tak "piły" tłuszczu z patelni, dzięki temu nie spuchną podczas smażenia i będą cieniutkie.
  3. Rozgrzej patelnię i wlej na nią oliwę. Nałóż porcję ciasta i "uklep" je, nadając mu estetyczny, okrągły kształt. Następnie dodaj jeszcze odrobinę masła. Smaż placki, aż będą rumiane. Następnie przykryj patelnię talerzem i energicznie odwróć ją i przełóż placuszek ponownie na patelnię, by usmażył się z drugiej strony na złoto.

Takie placki ziemniaczane są chrupiące, cienkie, nie piją tłuszczu i, co najważniejsze, genialnie smakują. Teraz wystarczy podać je tak, jak lubisz. Z cukrem czy ze śmietaną? Jak wolisz?

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: