Placki ziemniaczane będą chrupiące i cienkie, jeśli zastosujesz trik szefa kuchni. Chodzi m.in. o wodę

Placki ziemniaczane można jeść na dziesiątki różnych sposobów i każdy z nich jest pyszny, o ile placki wyjdą chrupiące i cienkie. Takie właśnie będą, jeśli zastosujesz się do wskazówki jednego z najsłynniejszych kucharzy, Gordona Ramsaya. Jego sposób sprawi, że staniesz się mistrzem smażenia placków ziemniaczanych.

Więcej przydatnych trików kuchennych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Gordon Ramsay to autorytet kulinarny zarówno dla zawodowców, jak i amatorów gotowania z całego świata. Chyba nie ma potrawy, której Ramsay nie przyrządziłby po swojemu i nie osiągnął przy tym efektu "wow". Tak jest między innymi z tzw. hash browns, które stanowią część popularnego brytyjskiego i amerykańskiego śniadania. To nic innego jak starte ziemniaki, które następnie w formie placuszków smaży się na patelni aż do zrumienienia. Czyli brytyjskie placki ziemniaczane.

Mistrz kuchni przyrządza je w bardzo podobny sposób, jak polskie gospodynie - ściera ziemniaki z cebulą. Ale... Jego trik z odciskaniem oraz połączenie oliwy z masłem nadają plackom nowego wymiaru. Jeśli posłuchasz wskazówek Ramsaya, twoje placki ziemniaczane już nigdy nie wyjdą gumowate. Będą za to cienkie, chrupiące, a ich złoty kolor sprawi, że ślinka pocieknie każdemu, niezależnie, czy jest fanem placków ziemniaczanych z cukrem czy z sosem grzybowym.

Chleb z garaChleb z gara, którego musi spróbować każdy fan pieczywa. Tylko 6 składników

Placki ziemniaczane Gordona Ramsaya - cienkie i chrupiące

Żeby przygotować najlepsze placki na świecie, potrzebujesz:

  • 6 ziemniaków
  • 1 większej cebuli
  • 70 g masła
  • soli i pieprzu do smaku
  • łyżki oliwy z oliwek + trochę do smażenia

Placki ziemniaczane Gordona Ramsaya - sposób wykonania

  1. Najlepsze placki ziemniaczane zaczynają się oczywiście od obrania ziemniaków. Przygotuj miskę i zetrzyj ziemniaki na tarce o najdrobniejszych oczkach. Obraną cebulę także zetrzyj i wmieszaj w ziemniaki. Dodaj trochę soli, pieprz oraz łyżkę oliwy i odstaw na chwilę.
  2. Przygotuj gazę i za jej pomocą odciśnij ziemniaki z płynu, najmocniej jak możesz. Im więcej płynu z ziemniaków odciśniesz, tym smaczniejsze i bardziej chrupiące będą placki. Wówczas również nie będą aż tak "piły" tłuszczu z patelni, dzięki temu nie spuchną podczas smażenia i będą cieniutkie.
  3. Rozgrzej patelnię i wlej na nią oliwę. Nałóż porcję ciasta i "uklep" je, nadając mu estetyczny, okrągły kształt. Następnie dodaj jeszcze odrobinę masła. Smaż placki, aż będą rumiane. Następnie przykryj patelnię talerzem i energicznie odwróć ją i przełóż placuszek ponownie na patelnię, by usmażył się z drugiej strony na złoto.

Idealne ciasto na pierogi musi być gładkie i elastyczneJak zawijać pierogi, żeby miały ładną falbankę?

Takie placki ziemniaczane są chrupiące, cienkie, nie piją tłuszczu i, co najważniejsze, genialnie smakują. Teraz wystarczy podać je tak, jak lubisz. Z cukrem czy ze śmietaną? Jak wolisz?

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: