Sos tatarski wbrew swojej nazwie, pochodzi nie z kuchni ludów turkiestańskich, a z Francji, jednak jego dokładna historia nie jest znana. Przepis tradycyjny możemy łatwo modyfikować, ponadto ma wiele odmian. W wersji wiedeńskiej uwzględnia się pokrojone korniszony, kapary oraz natkę pietruszki. W Polsce z kolei, oprócz szczypiorku i korniszonów, zwykle dodaje się marynowane grzyby. Sos tatarski jest obecny w daniach kuchni polskiej oraz francuskiej, ponadto cieszy się również popularnością w Wielkiej Brytanii, czy Australii. Stanowi doskonały dodatek do wędlin, mięs podawanych na zimno, a także śledzi i innych ryb, jajek na twardo, czy pieczonych ziemniaków.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.