"Sałatka pod wódeczkę" Ewy Wachowicz. Świetna przekąska, która zrobi furorę także bez "wódeczki"

Dwa rodzaje sera, dwa rodzaje oliwek, suszone pomidory, czosnek. To wszystko brzmi jak idealne połączenie, które Ewa Wachowicz nazwała "sałatką pod wódeczkę". Rzeczywiście może sprawdzić się w roli imprezowej zakąski, ale jesteśmy pewni, że równie dobrze smakuje bez towarzystwa mocniejszego trunku.

Więcej przepisów na sałatki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Proponowana przez Ewę Wachowicz "sałatka pod wódeczkę" to prawdziwa smakowa bomba. Jest słona feta i oliwki, łagodniejsza mozzarella, aromatyczny czosnek i intensywne w smaku suszone pomidory. Biorąc pod uwagę wszystkie te składniki, nie sposób się nie zgodzić, że sałatka rzeczywiście sprawdzi się jako towarzyszka mocniejszego alkoholu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją również zupełnie bez okazji i zjeść bez obecności trunków. Na pewno będzie smakować równie dobrze.

Zobacz wideo Sałatka imieninowa

"Sałatka pod wódeczkę" Ewy Wachowicz - przepis

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Składniki:

  • 200 g fety
  • 200 g mozzarelli
  • szklanka czarnych oliwek (bez pestek)
  • szklanka zielonych oliwek (bez pestek)
  • szklanka marynowanych pieczarek
  • 5 ogórków konserwowych
  • suszone pomidory w oliwie
  • słoiczek czosnku marynowanego
  • 100 g płatków migdałowych
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Kroimy fetę, mozzarellę, oliwki, suszone pomidory, ogórki, pieczarki oraz czosnek (wcześniej go odsączamy) i wrzucamy wszystko do miski. Na patelni prażymy płatki migdałowe i dorzucamy do reszty składników. Doprawiamy roztartymi bazylią i oregano i mieszamy.

Ewa Wachowicz poleca też, aby samemu przygotować sos winegret do polania sałatki. Oto składniki na sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • 100 ml oliwy
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przeciśnięty czosnek rozcieramy z solą w kubku. Dodajemy musztardę, sok z cytryny oraz miód. Mieszamy i wlewamy oliwę. Gdy sos będzie gładki, dodajemy pieprz, a następnie polewamy sałatkę. Gotową sałatkę z sosem winegret skrapiamy jeszcze oliwą.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomosci.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: