Więcej przepisów na sałatki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Proponowana przez Ewę Wachowicz "sałatka pod wódeczkę" to prawdziwa smakowa bomba. Jest słona feta i oliwki, łagodniejsza mozzarella, aromatyczny czosnek i intensywne w smaku suszone pomidory. Biorąc pod uwagę wszystkie te składniki, nie sposób się nie zgodzić, że sałatka rzeczywiście sprawdzi się jako towarzyszka mocniejszego alkoholu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją również zupełnie bez okazji i zjeść bez obecności trunków. Na pewno będzie smakować równie dobrze.
Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kroimy fetę, mozzarellę, oliwki, suszone pomidory, ogórki, pieczarki oraz czosnek (wcześniej go odsączamy) i wrzucamy wszystko do miski. Na patelni prażymy płatki migdałowe i dorzucamy do reszty składników. Doprawiamy roztartymi bazylią i oregano i mieszamy.
Ewa Wachowicz poleca też, aby samemu przygotować sos winegret do polania sałatki. Oto składniki na sos:
Sposób przygotowania:
Przeciśnięty czosnek rozcieramy z solą w kubku. Dodajemy musztardę, sok z cytryny oraz miód. Mieszamy i wlewamy oliwę. Gdy sos będzie gładki, dodajemy pieprz, a następnie polewamy sałatkę. Gotową sałatkę z sosem winegret skrapiamy jeszcze oliwą.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomosci.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.