Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Biała kiełbasa pieczona z jabłkami, cydrem i jałowcem - PowerKuchnia Adriany
Wykonanie własnej wędliny czy kiełbasy jest naprawdę łatwe i nie wymaga wiele pracy. Nasz przepis na kiełbasę swojską jest tego dowodem. Przekonajcie się sami.
Przepis na kiełbasę swojską wymaga zaopatrzenia się w odpowiednie składniki. Potrzeba też pewnego sprzętu
Domową kiełbasę przygotujesz z zaledwie kilku składników:
- mięso wieprzowego (łopatka, szynka, golonka, schab, boczek etc.) - 10 kg,
- sól - peklosól (lub jej mieszanka ze zwykłą solą) w proporcji ok. 16 gramów na kilogram mięsa,
- woda przegotowana - ok. pół litra,
- jelita wieprzowe - 10 m,
- przyprawy - pieprz czarny, czosnek, majeranek (suszony), gałka muszkatołowa itp.
Jeśli chodzi o sprzęt, to potrzebna jest nadziewarka albo specjalna końcówka do maszynki do mięsa, przeznaczona właśnie do tego celu.
Przepis na własną kiełbasę swojską jest bardzo prosty. Wykonanie składa się z kilku etapów
Chcąc zrobić własną kiełbasę, postępuj według poniższej instrukcji:
- Mięso umyj pod zimną wodą i pokrój na mniejsze kawałki;
- Zmiel mięso chude na dużych oczkach, tłuste na małych, a tłuste i włókniste na najmniejszych;
- Chude mięso wymieszaj z częścią przypraw, peklosoli oraz wody;
- Z tłustym mięsem postąp tak samo, ale w osobnej misce;
- Na koniec połącz oba rodzaje mięs i wyrób na jednolitą masę. Powinno to zająć ok. godziny;
- Teraz przygotuj jelita według instrukcji na opakowaniu, m.in. wymocz w wodzie przez 20 minut oraz wypłucz z nadmiaru soli;
- Teraz załóż jelito na natłuszczoną końcówkę nadziewarki (bądź maszynki do mięsa) i nadziewaj;
- Rób kiełbaski o długości około 30 cm. Pamiętaj o supłach na początku i końcu.
Domowa kiełbasa swojska - jak ją uwędzić?
Gdy masz już gotowe, surowe kiełbasy to zostaje ich wędzenie w wędzarni. Możesz to zrobić na zimno lub na gorąco, jak wolisz. A co zrobić, jak nie masz wędzarni? Są dwie możliwości w takim przypadku:
- poszukaj masarni, oferującej wędzenie gotowych kiełbas,
- pomiń wędzenie - zamiast tego zaparz kiełbasę, osusz i umieść w lodówce.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.