Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami, cydrem i jałowcem - PowerKuchnia Adriany
Wykonanie własnej wędliny czy kiełbasy jest naprawdę łatwe i nie wymaga wiele pracy. Nasz przepis na kiełbasę swojską jest tego dowodem. Przekonajcie się sami.
Kiełbasa swojska na Wielkanoc. Nie potrzebujesz wędzarni, żeby była idealna
Przepis na kiełbasę swojską wymaga zaopatrzenia się w odpowiednie składniki. Potrzeba też pewnego sprzętu
Domową kiełbasę przygotujesz z zaledwie kilku składników:
- mięso wieprzowego (łopatka, szynka, golonka, schab, boczek etc.) - 10 kg,
- sól - peklosól (lub jej mieszanka ze zwykłą solą) w proporcji ok. 16 gramów na kilogram mięsa,
- woda przegotowana - ok. pół litra,
- jelita wieprzowe - 10 m,
- przyprawy - pieprz czarny, czosnek, majeranek (suszony), gałka muszkatołowa itp.
Jeśli chodzi o sprzęt, to potrzebna jest nadziewarka albo specjalna końcówka do maszynki do mięsa, przeznaczona właśnie do tego celu.
Przepis na własną kiełbasę swojską jest bardzo prosty. Wykonanie składa się z kilku etapów
Chcąc zrobić własną kiełbasę, postępuj według poniższej instrukcji:
- Mięso umyj pod zimną wodą i pokrój na mniejsze kawałki;
- Zmiel mięso chude na dużych oczkach, tłuste na małych, a tłuste i włókniste na najmniejszych;
- Chude mięso wymieszaj z częścią przypraw, peklosoli oraz wody;
- Z tłustym mięsem postąp tak samo, ale w osobnej misce;
- Na koniec połącz oba rodzaje mięs i wyrób na jednolitą masę. Powinno to zająć ok. godziny;
- Teraz przygotuj jelita według instrukcji na opakowaniu, m.in. wymocz w wodzie przez 20 minut oraz wypłucz z nadmiaru soli;
- Teraz załóż jelito na natłuszczoną końcówkę nadziewarki (bądź maszynki do mięsa) i nadziewaj;
- Rób kiełbaski o długości około 30 cm. Pamiętaj o supłach na początku i końcu.
Wędzenie kiełbasy: ile czasu, jaka temperatura? Najważniejsze informacje na temat wędzenia
Domowa kiełbasa swojska - jak ją uwędzić?
Gdy masz już gotowe, surowe kiełbasy to zostaje ich wędzenie w wędzarni. Możesz to zrobić na zimno lub na gorąco, jak wolisz. A co zrobić, jak nie masz wędzarni? Są dwie możliwości w takim przypadku:
- poszukaj masarni, oferującej wędzenie gotowych kiełbas,
- pomiń wędzenie - zamiast tego zaparz kiełbasę, osusz i umieść w lodówce.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc