Babka wielkanocna to klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Jeśli zazwyczaj na waszych stołach można znaleźć tradycyjną babkę piaskową, w tym roku zaskocz domowników jej czekoladową wersją. Jej intensywny smak z pewnością zachwyci domowników.
Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl
Wilgotne ciasto z kawałkami czekolady lub chrupiącymi orzechami to przepis na deser idealny. Jak przygotować ten prosty wypiek? Oto potrzebne składniki:
Ciasto:
Polewa czekoladowa:
Mąkę pszenną przesiej, dodaj skrobię, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj suche składniki. Masło (musi być miękkie, więc warto wyciągnąć je wcześniej z lodówki) zmiksuj na gładką masę. Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek i do miksowanego masła dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodawaj do ucieranej masy suche składniki. Miksuj do momentu połączenia się wszystkich składników.
W osobnej misce umieść białka jaj. Ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie dodaj pianę do reszty składników i wymieszaj całość łyżką.
Tabliczkę czekolady pokrusz lub posiekaj. Dodaj do surowego ciasta. Możesz wrzucić także kawałki orzechów lub ulubionych bakalii.
Tak przygotowaną masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy. Możesz użyć również keksówki. Czekoladową babkę piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową odstaw do wystudzenia.
Smak czekoladowej babki świetnie podkreśli polewa. Najprościej przygotować ją rozpuszczając tabliczkę czekolady z odrobiną masła i słodkiej śmietanki.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.