Domowy majonez Magdy Gessler. Dzięki tej recepturze będzie smakować lepiej niż ten ze sklepu

Domowy majonez Magdy Gessler może śmiało zastąpić ten kupiony. Nie dość, że ma zdrowszy skład, to jeszcze lepiej komponuje się z potrawami. Wzbogaci smak każdego dania, a jego wykonanie nie jest trudne. Sama restauratorka zachwala go i twierdzi, że przepis jest najszybszy na świecie.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Łupki-chrupki z dipem miodowo-musztardowym

Tego składnika nie może zabraknąć w kuchni. Wszakże ciągu najbliższych dni będziemy przygotowywać potrawy wielkanocne, w których będziemy go nieustannie używać. Magda Gessler podzieliła się przepisem na domowy majonez. Restauratorka zachwala hiszpańską recepturę, twierdząc, że jest ona "najszybsza na świecie", zaś sam majonez określa jako najlżejszy. Spróbujcie zrobić go sami! Może zastąpicie nim ten, który zazwyczaj kupujecie w sklepie?

Sałatka na imprezę / zdjęcie ilustracyjne"Sałatka pod wódeczkę" Ewy Wachowicz. Zrobi furorę także bez "wódeczki"

Domowy majonez Magdy Gessler. Z kilku składników wyczarujesz dip, który wzbogaci dania

Przygotuj:

  • 2 jajka,
  • pół litra oleju rzepakowego (możesz zastąpić go oliwą z oliwek lub oliwą słonecznikową),
  • 3 łyżki zimnego mleka,
  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej,
  • 4 łyżki octu spirytusowego,
  • płaską łyżeczkę cukru,
  • szczyptę soli i pieprzu.

Wielkanocny koszyczek (zdjęcie ilustracyjne)Barszcz owsiany i ser jajeczny. Jak Podkarpacie świętuje Wielkanoc?

Domowy majonez Magdy Gessler.  Jest to świetne uzupełnienie wielkanocnych potraw

Sos ten jest niezbędny w naszej kuchni. Szczególnie widać, to gdy przygotowujemy sałatki lub jajka faszerowane. Jak go zrobić? Wystarczy postępować według instrukcji:

  1. Jajka wbij do wysokiej miski i dodaj musztardę. Wlej olej i ocet. Na koniec dorzuć cukier, sól oraz pieprz.
  2. Zblenduj wszystkie składniki na jednolitą i gładką masę. 
  3. Dodaj zimne mleko i jeszcze raz zmiksuj.
  4. Domowy majonez Magdy Gessler przełóż do słoika i przechowuj w lodówce. 

Sos idealnie sprawdzi się jako dodatek do różnych dań. Wzbogaci ich smak i nada im wyrazu. Czy macie ochotę na przetestowanie tego przepisu?

 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: