• Link został skopiowany

Bardzo puszysty sernik z wiaderka. Ty się nie napracujesz, a goście padną z zachwytu

Szybki, łatwy i megapuszysty sernik? To wcale nie czary, a ciasto, które zrobisz w 10 minut. Jeśli wciąż szukasz pomysłu na idealne ciasto na Wielkanoc, ten bardzo puszysty sernik z wiaderka idealnie się sprawdzi. Nawet najbardziej wymagający goście będą pełni podziwu dla twoich umiejętności.
Puszysty sernik z wiaderka
Bignai /Shutterstock

Więcej przepisów na szybkie ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sernik to chyba najbardziej uniwersalne ciasto, jakie istnieje. Idealne do kawy, świetne na świąteczny stół i złamane serce. Jeśli jednak szukasz sernika, który będzie megapuszysty a do tego łatwy w wykonaniu, świetnie trafiłeś. Dziś, specjalnie dla ciebie mamy przepis na bardzo puszysty sernik z wiaderka, który z powodzeniem zrobią nawet dzieci. Jedyne, czego potrzebujesz, to 10 minut.

Bardzo puszysty sernik z wiaderka - idealny na Wielkanoc i nie tylko

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 250 g cukru
  • 100 g masła
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 7 jajek
  • jako dodatki: rodzynki lub skórka starta z pomarańczy
  • spód: herbatniki

Sernik z wiaderka - sposób wykonania:

Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową

  1. Na początek oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną piane ze szczyptą soli.
  2. Do miski przełóż masło (musi być miękkie) i wsyp cukier. Za pomocą miksera utrzyj mało na puch. Następnie zwiększ obroty na maksymalne i dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp cukier waniliowy.
  3. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj ser - łyżka po łyżce. Kiedy składniki się połączą, wsyp mąkę. Miksuj jeszcze chwilkę, tylko do połączenia składników. 
  4. Do masy serowej ostrożnie dodaj pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszaj całość szpatułką. Uważaj, by nie uszkodzić struktury białek. Na tym etapie dodaj ulubione dodatki np. rodzynki
  5. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Papier natrzyj masłem i ułóż herbatniki ściśle, jeden obok drugiego. Wylej na nie masę serową i wyrównaj wierzch.
  6. Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni i piecz ciasto przez godzinę. Upieczony sernik studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy całkowicie ostygnie, włóż do lodówki na noc. 

Rach-ciach i gotowe. Taki sernik możesz również zrobić bez spodu - będzie równie smaczny.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: