Bardzo puszysty sernik z wiaderka. Ty się nie napracujesz, a goście padną z zachwytu

Szybki, łatwy i megapuszysty sernik? To wcale nie czary, a ciasto, które zrobisz w 10 minut. Jeśli wciąż szukasz pomysłu na idealne ciasto na Wielkanoc, ten bardzo puszysty sernik z wiaderka idealnie się sprawdzi. Nawet najbardziej wymagający goście będą pełni podziwu dla twoich umiejętności.

Więcej przepisów na szybkie ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sernik to chyba najbardziej uniwersalne ciasto, jakie istnieje. Idealne do kawy, świetne na świąteczny stół i złamane serce. Jeśli jednak szukasz sernika, który będzie megapuszysty a do tego łatwy w wykonaniu, świetnie trafiłeś. Dziś, specjalnie dla ciebie mamy przepis na bardzo puszysty sernik z wiaderka, który z powodzeniem zrobią nawet dzieci. Jedyne, czego potrzebujesz, to 10 minut.

Bardzo puszysty sernik z wiaderka - idealny na Wielkanoc i nie tylko

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 250 g cukru
  • 100 g masła
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 7 jajek
  • jako dodatki: rodzynki lub skórka starta z pomarańczy
  • spód: herbatniki

Sernik z wiaderka - sposób wykonania:

Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową

  1. Na początek oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną piane ze szczyptą soli.
  2. Do miski przełóż masło (musi być miękkie) i wsyp cukier. Za pomocą miksera utrzyj mało na puch. Następnie zwiększ obroty na maksymalne i dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp cukier waniliowy.
  3. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj ser - łyżka po łyżce. Kiedy składniki się połączą, wsyp mąkę. Miksuj jeszcze chwilkę, tylko do połączenia składników. 
  4. Do masy serowej ostrożnie dodaj pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszaj całość szpatułką. Uważaj, by nie uszkodzić struktury białek. Na tym etapie dodaj ulubione dodatki np. rodzynki
  5. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Papier natrzyj masłem i ułóż herbatniki ściśle, jeden obok drugiego. Wylej na nie masę serową i wyrównaj wierzch.
  6. Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni i piecz ciasto przez godzinę. Upieczony sernik studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy całkowicie ostygnie, włóż do lodówki na noc. 

Rach-ciach i gotowe. Taki sernik możesz również zrobić bez spodu - będzie równie smaczny.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: