Zupa koperkowa z ryżem. Domowy przepis na udany obiad. Przepis jest banalnie prosty i zajmuje dosłownie kilka chwil

Domowa zupa to kwintesencja spokoju i wspomnień z dzieciństwa. Nasza koperkowa z ryżem przeniesie cię w czasie. Jest smaczna, pożywna i nie można się jej oprzeć. Spróbuj raz, a cała twoja rodzina będzie się zajadała.

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zupy to jedno z tych dań, które śmiało można zrobić na więcej dni. Może postać w lodówce, a na drugi dzień zazwyczaj jest jeszcze lepsza. Koperkowa z ryżem jest sycąca, smaczna i aromatyczna. Nawet jeśli nie jesteś wielkim fanem zup to gwarantujemy, że ta przypadnie ci do gustu. Wystarczy dosłownie kilka składników, aby wyczarować pyszny obiad. Do dzieła!

Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Składniki:

  • Ziemniaki (300-500g)
  • Por
  • Seler
  • Pietruszka (2 sztuki)
  • Marchew (2 sztuki)
  • Cebula (2 sztuki)
  • Koper (2 duże pęczki lub 3 mniejsze)
  • Woda lub bulion (1.5 litra)
  • Skrzydełka z kurczaka  lub ćwiartki (300 g)
  • Ryż (szklanka)
  • Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz przyprawy, które lubisz
  • Śmietanka 18% (200 ml)

Przygotowanie:

  1. Umyj mięso i zalej wodą lub bulionem. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz przekrojoną na pół cebulę.
  2. Warzywa obierz, marchewkę, pietruszkę zetrzyj na tarce. Resztę warzyw pokrój w kostkę.
  3. Tak przygotowane warzywa dodaj do gotującego bulionu. Po kilku minutach wsyp ryż.
  4. Dopraw całość przyprawami oraz posiekanym drobno koperkiem.
  5. Na sam koniec dopraw zupę śmietanką.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: