Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zupy to jedno z tych dań, które śmiało można zrobić na więcej dni. Może postać w lodówce, a na drugi dzień zazwyczaj jest jeszcze lepsza. Koperkowa z ryżem jest sycąca, smaczna i aromatyczna. Nawet jeśli nie jesteś wielkim fanem zup to gwarantujemy, że ta przypadnie ci do gustu. Wystarczy dosłownie kilka składników, aby wyczarować pyszny obiad. Do dzieła!
Zobacz wideo
Klasyk - zupa ogórkowa
Składniki:
- Ziemniaki (300-500g)
- Por
- Seler
- Pietruszka (2 sztuki)
- Marchew (2 sztuki)
- Cebula (2 sztuki)
- Koper (2 duże pęczki lub 3 mniejsze)
- Woda lub bulion (1.5 litra)
- Skrzydełka z kurczaka lub ćwiartki (300 g)
- Ryż (szklanka)
- Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz przyprawy, które lubisz
- Śmietanka 18% (200 ml)
Przygotowanie:
- Umyj mięso i zalej wodą lub bulionem. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz przekrojoną na pół cebulę.
- Warzywa obierz, marchewkę, pietruszkę zetrzyj na tarce. Resztę warzyw pokrój w kostkę.
- Tak przygotowane warzywa dodaj do gotującego bulionu. Po kilku minutach wsyp ryż.
- Dopraw całość przyprawami oraz posiekanym drobno koperkiem.
- Na sam koniec dopraw zupę śmietanką.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.