Cannelloni - zapiekany włoski makaron. Nadziej go szpinakiem i połącz z sosem beszamelowym

Kuchnia włoska jest pełna pysznych potraw. Szczególnie jest to wyczuwalne w przypadku makaronu canneloni. Możemy go przygotowywać na różne sposoby. Rolę nadzienia w tym przepisie będzie pełnił szpinak.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Indyjski łosoś z makaronem ryżowym w sosie z serka śmietankowego

Co kryje się pod tropikalnie brzmiącą nazwą "canneloni"? Jest to włoski makaron, który swoim wyglądem przypomina rurki. Mają on średnicę 3 cm, więc można je nadziewać różnymi składnikami. Najczęściej wybierane jest mięso mielone oraz sos pomidorowy lub beszamelowy. Całość posypuje się startym serem i zapieka. My przygotowaliśmy dla was nieco zmodyfikowaną wersję dania. Mięso zastąpi tutaj szpinak.

Canneloni ze szpinakiem. Z poniższych składników wyczarujesz coś szczególnego

Przygotuj:

  • makaron canneloni,
  • 200 g mozzarelli.

Nadzienie zrobisz z:

  • 400 g mrożonego szpinaku,
  • 200 g serka ricotta,
  • 6 łyżek pomidorów z puszki,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • szczypta soli i pieprzu.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 żółtka,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Canneloni ze szpinakiem. Wegetariańska wersja klasycznego również jest przepyszna

  1. Podsmaż szpinak na patelni, by się rozmroził i zrobił się miękki. Dopraw go solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia. Gdy już będzie zimny, dodaj sery i wymieszaj. 
  2. Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło i od razu dodaj do niego mąkę. Połącz składniki i dodaj szklankę mleka. Wymieszaj. W misce roztrzep jajka i pół szklanki mleka. Miksturę wlej, gdy płyn w garnku zacznie gęstnieć. Rondelek zdejmij z palnika, gdy sos będzie gęsty.
  3. Na dnie naczynia posmarowanego tłuszczem wyłóż 3 łyżki pomidorów z puszki. 
  4. Farszem szpinakowym nadziewaj canneloni. Rurki układaj w formie. Przykryj je pozostałymi pomidorami. Dopraw.
  5. Na makaron wyłóż kilka łyżek sosu i połowę startej mozzarelli. 
  6. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyciągnij formę. Danie posmaruj sosem beszamelowym i posyp serem. Ponownie wstaw je do piekarnika i piecz przez 10 minut.
  7. Potrawę podawaj lekko wystudzoną.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.