Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo Indyjski łosoś z makaronem ryżowym w sosie z serka śmietankowego
Co kryje się pod tropikalnie brzmiącą nazwą "canneloni"? Jest to włoski makaron, który swoim wyglądem przypomina rurki. Mają on średnicę 3 cm, więc można je nadziewać różnymi składnikami. Najczęściej wybierane jest mięso mielone oraz sos pomidorowy lub beszamelowy. Całość posypuje się startym serem i zapieka. My przygotowaliśmy dla was nieco zmodyfikowaną wersję dania. Mięso zastąpi tutaj szpinak.
Canneloni ze szpinakiem. Z poniższych składników wyczarujesz coś szczególnego
Przygotuj:
- makaron canneloni,
- 200 g mozzarelli.
Nadzienie zrobisz z:
- 400 g mrożonego szpinaku,
- 200 g serka ricotta,
- 6 łyżek pomidorów z puszki,
- 100 g tartego parmezanu,
- szczypta soli i pieprzu.
Składniki na sos beszamelowy:
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 2 żółtka,
- 1,5 szklanki mleka,
- łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Canneloni ze szpinakiem. Wegetariańska wersja klasycznego również jest przepyszna
- Podsmaż szpinak na patelni, by się rozmroził i zrobił się miękki. Dopraw go solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia. Gdy już będzie zimny, dodaj sery i wymieszaj.
- Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło i od razu dodaj do niego mąkę. Połącz składniki i dodaj szklankę mleka. Wymieszaj. W misce roztrzep jajka i pół szklanki mleka. Miksturę wlej, gdy płyn w garnku zacznie gęstnieć. Rondelek zdejmij z palnika, gdy sos będzie gęsty.
- Na dnie naczynia posmarowanego tłuszczem wyłóż 3 łyżki pomidorów z puszki.
- Farszem szpinakowym nadziewaj canneloni. Rurki układaj w formie. Przykryj je pozostałymi pomidorami. Dopraw.
- Na makaron wyłóż kilka łyżek sosu i połowę startej mozzarelli.
- Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyciągnij formę. Danie posmaruj sosem beszamelowym i posyp serem. Ponownie wstaw je do piekarnika i piecz przez 10 minut.
- Potrawę podawaj lekko wystudzoną.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.