Jajka sadzone na śmietanie Ewy Wachowicz. Tylko pięć kroków i wyjdą idealne

Masz ochotę na jajka na kolację? A może szukasz pomysłu na zastąpienie tych na twardo przyrządzanych na śniadanie wielkanocne? Jajka sadzone na śmietanie według Ewy Wachowicz to propozycja idealna.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej

Jajka sadzone na śmietanie to ciekawa propozycja dla wszystkich, którzy lubią tradycyjne przepisy w nieco innej odsłonie. Sprawdzą się na śniadanie lub kolację, ale można też nimi zastąpić jedną z porcji jaj na twardo na wielkanocnym stole. Sprawdźcie przepis Ewy Wachowicz.

Jajka sadzone na śmietanie według Ewy Wachowicz - przepis

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Składniki (na dwie porcje):

  • 4 jajka,
  • 2 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku

Jajka można podawać ze świeżym pieczywem, ale smacznym dodatkiem jest puree. To dobra propozycja, jeśli chcemy serwować je np. na postny obiad.

Składniki na puree:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 2 łyżki śmietany,
  • łyżka masła,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku
Zobacz wideo Szparagowe gniazdka z jajkiem [HAPS VEGE]

Jak zrobić jajka sadzone na śmietanie według Ewy Wachowicz?

Na patelnię wylewamy śmietanę i podgrzewamy ją. Powinna nieco odparować i zrobić się gęściejsza. Wbijamy jajka (pilnujemy, żeby się nie rozlały) i doprawiamy je szczyptą soli oraz pieprzu. Dusimy przez kilka minut, aż białko się zetnie. Żółtko powinno pozostać płynne. Tak przygotowane jajka obficie obsypujemy siekanym koperkiem.

Jak zrobić puree do jajek w wersji obiadowej?

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy. Dodajemy do nich masło, śmietanę i mieszamy, aż powstanie gładkie puree. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.