• Link został skopiowany

Galaretka na Wielkanoc bez żelatyny? To możliwe! Oto wegańska alternatywa

Galareta na bazie agaru stanowi lekką i zdrową alternatywę dla tradycyjnej wersji z wieprzowych nóżek. Jest to całkowicie wegańska i idealna przekąska na wiosenne, nie tylko świąteczne, przyjęcia. Przygotowuje się ją bardzo łatwo, do tego jest niskokaloryczna i smaczna.
Agar - wegetariańska żelatyna
Pixabay.com

Galareta w postaci wegańskiej to pomysł może i niecodzienny, ale wart wypróbowania. W niektórych barach na wytrawne galaretki mówiło się meduza, chociaż dotyczyło to głównie tradycyjnie przyrządzanych na nóżkach wieprzowych. Wizualnie ich wegetariańskie odpowiedniki niczym się jednak nie różnią, jak również nie ustępują walorom smakowym.

Zobacz wideo Galaretki w kształcie jajek

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Roślinny odpowiednik żelatyny, czyli wegańska alternatywa dla wieprzowych nóżek

Jak przygotować wegańską galaretkę bez żelatyny? Należy do tego wykorzystać roślinny odpowiednik żelatyny, czyli agar (agar-agar). Agar-agar w przemyśle występuje także jako E406 i jest substancją pochodzenia roślinnego. W postaci sproszkowanej ma działanie zbliżone do żelatyny, dlatego zdobywa rosnącą popularność wśród osób rezygnujących ze składników zwierzęcych w swojej diecie. Można zresztą kupić go w większości sklepów.

Sekret udanych galaretek podawanych wytrawnie to dobry bulion warzywny. Wystarczy, że rozpuścimy w nim agar w proporcjach podanych na opakowaniu. W porównaniu z żelatyną agar szybciej zastyga i w przeciwieństwie do niej, może być ponownie zagotowany bez obawy o utratę swoich właściwości.

Warzywna galaretka nie tylko na wielkanocny stół: potrzebne składniki

  • litr bulionu warzywnego,
  • agar-agar na litr płynu,
  • zawartość dwóch szklanki warzyw (do wyboru): kukurydza, groszek, gotowana marchewka, brokuły, surowa papryka,
  • kostka wędzonego tofu.

Warzywna galaretka nie tylko na wielkanocny stół: sposób przygotowania

  1. Tofu kroimy w drobną kostkę. Tak samo postępujemy ze wszystkimi warzywami. Napełniamy warzywami i tofu dowolne foremki.
  2. W bulionie rozpuszczamy agar-agar według instrukcji podanej na opakowaniu. Nieco schłodzonym bulionem zalewamy warzywa w foremkach i odstawiamy aż do momentu, w którym galaretka stężeje.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: