Pieczeń rzymska - przepis z wielkanocnym dodatkiem. Zrezygnuj z wieprzowiny, a będzie soczysta i lekka

Pieczeń rzymska króluje na naszych stołach podczas świąt i różnych uroczystości. Jest łatwa w wykonaniu, a dodatek jajka idealnie wpisuje się w wielkanocny klimat. Jak zrobić pieczeń rzymską, by była smaczna, soczysta i nie ciążyła na żołądku? Warto zrezygnować z wieprzowiny na rzecz drobiu - najlepiej indyka.

Więcej przepisów na świąteczne specjały znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pieczeń rzymska, często nazywana klopsem, to bardzo smaczny mięsny "wypiek". Powstaje z mielonego mięsa i różnych dodatków. Na Wielkanoc, specjalnie dla was mamy przepis na pieczeń rzymską, ale nie taką zwykłą. Dodatek jajka nie tylko podkręci smak, ale także sprawi, że pieczeń będzie wspaniale prezentować się na talerzu. No i kwestia mięsa. Pieczeń rzymska będzie lżejsza, jeśli zamienisz tłustą wieprzowinę na rzecz indyka. Nie martw się, że pieczeń rzymska wyjdzie sucha - gwarantujemy, że będzie palce lizać.

Pieczeń rzymska - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (najlepiej użyć mięsa z udźca, wówczas pieczeń będzie soczysta i delikatna)
  • 5 jajek
  • 1 średni por
  • kilka listków czosnku niedźwiedziego (lub płaska łyżeczka suszonego czosnku)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • musztarda wymieszana z kminkiem

Pieczeń rzymska - sposób wykonania

  1. Pokrój pora w drobne półkrążki i zeszklij go na rozgrzanym maśle. 4 jajka ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem octu, by nie pękły.
  2. Mięso z indyka przełóż do miski. Czosnek niedźwiedzi drobno posiekaj (możesz także użyć natki pietruszki) a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Do mięsa dodaj zeszklonego pora, wbij jajko oraz oba czosnki, a także chrzan. Zacznij wyrabiać masę tak, jak na kotlety mielone, dosypując bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dopraw d smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. W przepisie nie podaliśmy majeranku, ze względu na to, że pasuje on bardziej do wieprzowiny, jeśli jednak lubisz tę przyprawę, śmiało ją dodaj.
  3. Przygotuj formę keksową, nasmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż połowę masy do keksówki i ułóż ugotowane jajka w rządku, jedno obok drugiego. Jajka przykryj pozostałym mięsem. Dwie solidne łyżki musztardy wymieszaj ze szczyptą kminku i posmaruj nią wierzch pieczeni.
  4. Pieczeń rzymską piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50 minut. 

Taka pieczeń świetnie smakuje na ciepło z sosem chrzanowym lub grzybowym, ale również na zimno z ćwikłą lub po prostu na kanapki. Wypróbuj ten przepis, na Wielkanoc będzie jak znalazł.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.