Ciasto snikers - przepis na idealny wypiek bez pieczenia. Będzie idealne na wielkanocny stół

Kto z nas nie lubi słodkości? Osobiście nie znam takich osób, które na widok domowego ciasta robią smutną minę. Snikers to jedno z tych, które uwielbiam. Połączenie słodkiego i słonego to przepis na idealne ciasto. Nie sądzisz?

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami. Słodkości to nieodłączny element każdego stołu. Jeśli w tym roku chcesz zaskoczyć swoich gości to zrób ciasto z naszego przepisu. Gwarantujemy, że stanie się hitem. Twoi goście będą zachwyceni, a ty będziesz w szoku jak szybko robi się to ciasto. Wystarczy chwila, a efekt jest taki jak z najlepszej cukierni w mieście. Nie wierzysz? Przekonaj się sam. Do dzieła!

Zobacz wideo Tarta czekoladowa ze słonym karmelem

Składniki:

  • Masa kajmakowa (puszka)
  • Herbatniki (2 opakowania, około 500g)
  • Kostka masła
  • Masło orzechowe (4 łyżki)
  • Orzeszki ziemne solone (100g)
  • 2 żółtka
  • Mleko (litr)
  • Cukier (50 g)
  • Mąka pszenna i ziemniaczana (po 3 łyżki, łącznie 6)
  • Gorzka czekolada (tabliczka)
  • Śmietanka 30% (50 ml)

Przygotowanie:

  1. Na samym początku przygotuj blaszkę. Wyłóż papierem do pieczenia i jedną warstwą herbatników.
  2. Teraz zacznij przygotowywać budyń. Szklankę mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, pszenną, żółtkami i cukrem. Resztę mleka zagotuj. Gdy już będzie zagotowane dodaj do niego mleko z mąką. Całość dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu. Ma powstać konsystencja budyniu. Gotowy odstaw do wystygnięcia.
  3. Kostkę masła w temperaturze pokojowej zacznij ubijać na puszystą masę. Stopniowo dodawaj ostygnięty budyń, nie przestawaj miksować. Następnie część masła z budyniem wymieszaj z połową masy kajmakowej, a drugą część z masłem orzechowym.
  4. Weź blaszkę, na której zostały ułożone wcześniej herbatniki. Ułóż na nich warstwę masy budyniowo kajmakowej i przykryj jedną warstwą herbatników. Na herbatniki ułóż masę budyniowo orzechową i znowu herbatniki. Cały proces powtórz.
  5. Na sam wierzch rozsmaruj pozostałą masę krówkową i posiekaj orzeszki ziemne.  Jeśli masz ochotę jeszcze na odrobinę czekolady to zrób polewę. Do garnka wrzuć posiekaną tabliczkę gorzkiej czekolady, poczekaj aż się rozpuści. Zdejmij z ognia i wlej odrobinę śmietanki. Całość gotuj na najmniejszym ogniu, cały czas delikatnie mieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Gdy już będzie gotowe polej delikatnie sam wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstaw do lodówki i zajadaj dopiero po kilu godzianch.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

 

Więcej o: